ПСЖ – Борусия Дортмунд: 90 минути ще се окажат малко


Н. Гавазов

ПСЖ – Борусия Дортмунд: 90 минути ще се окажат малко

ПСЖБорусия Дортмунд

Стадион: "Парк де Пренс", Париж

Дата: 07.05.2024 г.

Час: 22;00

Съдия: Даниеле Орсато (Италия)

Принуден да плати за пропуснатите възможности в първия полуфинален мач от Шампионска лига, Пари Сен Жермен се стреми да поправи грешките си в Германия във вторник в реванша с Борусия Дортмунд.

Тъй като ПСЖ не успя да се възползва от положенията в първия мач - предишният нападател на Дортмунд Усман Дембеле по-специално се сблъска с ужасни проблеми срещу бившия си клуб - талисманът на "пчелите" Никлас Фулкруг предложи на хората на Луис Енрике урок по безпощадност в атака.

В 36-та минута германският национал направи брилянтен пробег, за да посрещне топката от Нико Шлотербек, направи възхитително докосване и стреля със свиреп нисък удар покрай Джанлуиджи Донарума, като по този начин отбеляза в Шампионска лига 2023-24 - неговия дебютен сезон в евротурнирите - за трети път.

Дортмунд също така регистрира петата си чиста мрежа в Шампионска лига този сезон благодарение на разточителността на ПСЖ, който поне лагословен с уикенд почивка от Лига 1 в подготовката за важния реванш във вторник.

Темата за парижани в Шампионска лига винаги е била болезнена, но отборът на Енрике вече обърна изоставането си в първия мач срещу Барселона на четвъртфиналите и сега може да стане първият отбор в историята на турнира, достигнал финал след загуби в първите си четвърт и полуфинални битки.

Серия от седем мача без суха мрежа във всички състезания няма да направи никаква услуга на ПСЖ в това отношение, както и това, че парижани спечелиха само три от последните им осем мача на "Парк де Пренс".

Борусия Дортмунд пристига в Париж с етикета на майстор на защитата в Шампионска лига  този сезон - пети мача със суха мрежа представлява най-висок резултат от всеки отбор в турнира.

Поставянето на единия крак в "Уембли"  бе перфектният отговор на спада в Бундеслигата, при който хората на Един Терзич направиха равенство с шампиона Байер Леверкузен и претърпяха загуба с 4-1 срещу РБ Лайпциг, но гостуването на Аугсбург на Сигнал Идуна Парк в неделя бе предрешен край само за 30 минути.

Един ден след като обяви напускането си от Дортмунд в края на сезона, любимият Марко Ройс озари "Вестфаленщадион" с един гол и две асистенции при разрушаването с 5:1, докато непълнолетният Юсуфа Мукоко - потенциален наследник на напускащия си съотборник – вкара третия гол за своите.

Нуждата на Дортмунд от спечелване на Шампионска лига обаче вече не е толкова голяма, тъй като победата над ПСЖ миналата седмица гарантира, че Бундеслигата ще получи пето място в главния европейски клубен турнир въз основа на техния коефициент в УЕФА, а хората на Терзич гарантирано ще завършат на четвърто или пето място в класацията.

Иначе гостите не успяха да спечелят или дори да отбележат в три предишни визити на терена на ПСЖ, като паднаха с 2-0 в груповата битка през септември. Като цяло, "пчелите" имаха пет пътувания през този сезон в Шампионска лига, като записаха 2 победи, 1 равенство и 2 победи.

Нещастният защитник на ПСЖ Лукас Ернандес в момента скърби за мечтите си за Евро 2024, тъй като скъса връзки в първия мач миналата седмица, което означава, че може да не играе отново до 2025 г.

Ернандес се присъединява към дългосрочно отсъстващия Ахил Преснел Кимпембе, както и крайното дуо Лайвин Курзава (гръб) и Серхио Рико (глава), а 20-годишният Лукас Бералдо изглежда е готов да се намеси на мястото на ранения французин.

Неуспешните подвизи на Дембеле и Брадли Баркола миналата седмица може да изкушат Енрике да се обърне към Марко Асенсио , Лий Канг-ин или Гонсало Рамос, за да се свържат с Килиан Мбапе.

Дортмунд също не излезе невредим в защитата миналата седмица, тъй като десният бек Джулиан Райерсън напусна терена с крампи и не участва в победата над Аугсбург, която Рами Бенсебайни (коляно), Жулиен Дюранвил (мускул) и Себастиен Халер ( дискомфорт) също пропуснаха.

Карим Адейеми получи травма през уикенда, но има оптимизъм, че ще бъде във форма.

Ако наистина му бъде дадена зелена светлина, Адейеми ще бъде един от няколкото завърнали се играчи на Дортмунд за реванша, списък включващ Джейдън Санчо , собственост на Манчестър Юнайтед , чиито 12 успешни дрибъла миналата сряда бяха най-много от английски играч в историята на мач от Шампионска лига.

Очертава се интересен мач, в който домакините са лек фаворит, но само заради това, че ще играят пред собствени трибуни. Парижани почиваха през уикенда, но лидерите на гости също отдъхнаха, така че тук никой няма предимство. Паритет има и по отношение на майсторството и мотивацията. Всичко това ни кара да предполагаме, че изходът от сблъсъка няма да се реши в рамките на 90 минути.

Прогноза: ПСЖ – Борусия Дортмунд 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Борусия Дортмунд (Един Терзич)
 
Кобел
   
Райерсън
Хумелс
Шлотербек
Маатсен
Забитцер
Джан
Санчо
Бранд
Адейми
Фюлкрук
Мбапе
Рамос
Дембеле
Заир-Емери
Витиня
Руис
Мендес
Белардо
Маркиньос
Хакими
   
Донарума
 
ПСЖ (Луис Енрике)

Обоснована прогноза: ПСЖ - Борусия Дортмунд 2:1

  Сподели
403