Италия може да получи допълнително място в ШЛ


Н. Гавазов

 Италия може да получи допълнително място в ШЛ

Скорошното подобрение на Италия в сезонното класиране на коефициента на УЕФА потенциално ще позволи на клубовете от Серия А да се борят за нещо непостижимо досега.

Джанлука ди Марцио описва как повишаването на коефициента на УЕФА ще помогне на италианското представяне в Европа. 9.142 е резултатът на италианския футбол в класацията на УЕФА за 2023/24. Този резултат постави страната на второ място в класацията след първата Германия, която има коефициент 10,071. Увеличението на Италия в класирането се дължи на положителното представяне на Интер, Милан и Лацио в Шампионска лига, Аталанта в Лига Европа и Фиорентина в Лигата на Конференциите.

УЕФА изложи ново правило от следващия мандат, което ще позволи на първите две страни, завършващи в класацията, да изпратят допълнителен отбор от своята най-висока лига в Шампионска лига. Към момента четирите най-добри отбора в Серия А в края на сезона се радват на попадане в груповите фази на престижното европейско състезание, но в случай че Италия успее да задържи позицията си в коефициентите, петият отбор от лигата ще спечели автоматично класиране за груповата фаза на Шампионска лига.

Това събитие със сигурност ще засили конкуренцията в Серия А и ще кредитира финансово бонусната страна, която се класира за Европа.

  Сподели
244