УЕФА публикува извинението на Марчиняк


Н. Гавазов

УЕФА публикува извинението на Марчиняк

Съюзът на европейските футболни асоциации ( УЕФА ) публикува изявление на официалния сайт на рефера Шимон Марчиняк, в което той се извини за участието си в събитието, организирано от полския крайнодесен политик Славомир Менцен. По-рано се появи информация, че Марчиняк може да бъде отстранен от финала на Шампионска лига заради политическата си позиция.

"Надявам се, че това изявление ще достигне до всички засегнати, особено до онези, които с право бяха разтревожени и разочаровани от участието ми в събитието Еверест, организирано в Катовице на 29 май 2023 г. Искам да изразя най-дълбоките си извинения за моето участие, за всяко страдание или вреда, които може да причини.

След размисъл и по-нататъшно разследване стана ясно, че съм бил сериозно подведен и напълно неосведомен за истинската природа и произхода на въпросното събитие. Не знаех, че има връзка с полската крайна десница. Ако знаех за този факт, категорично щях да откажа поканата. Важно е да разберете, че ценностите, насърчавани от това движение, са напълно в противоречие с личните ми убеждения и принципите, които се стремя да поддържам в живота си. Дълбоко съжалявам за всяко предположение, че моето участие може да им противоречи.

Като професионалист, дълбоко отдаден на футбола, искам да подчертая своята непоколебима подкрепа за ценностите, които УЕФА подкрепя, по-специално приобщаване и уважение към всички хора, независимо от техния произход. Тези принципи са в основата на футболния дух и се сливат безпроблемно с личните ми убеждения. Нещо повече, аз искрено осъждам всяка форма на омраза, дискриминация или нетолерантност, тъй като те нямат място в спорта или обществото като цяло.

Искам също така да подчертая своя ангажимент за борба с дискриминацията във футбола. Бях един от първите съдии в света и със сигурност първият в моята страна, който използва "процедурата в три стъпки“ в отговор на сериозен дискриминационен инцидент по време на мач в Полша.

Продължавайки напред, обещавам да бъда по-бдителен в разглеждането на събитията и организациите, с които се свързвам. Възнамерявам да се поуча от този опит и да гарантирам, че подобни грешки в преценката няма да се повтарят в бъдеще.

И накрая, поднасям искрените си извинения на клубовете, играчите, феновете, колегите, служителите и организациите, които ми гласуват доверие. Напълно осъзнавам, че действията ми са имали последствия извън личното разочарование, и съм напълно готов да приема всички последствия, произтичащи от моето безразсъдно участие.

Благодаря ви за разбирането и смирено ви моля да ми дадете възможност да се поправя и да възстановя доверието ви с моите бъдещи действия“, написа Марчиняк.

  Сподели
272