Сър Алекс: Решението за Бербатов го взех много трудно


Н. Гавазов

Сър Алекс: Решението за Бербатов го взех много трудно

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън призна, че във финалния мач от Шампионската лига неговия отбор е играл на максимума на своите възможности, но е отстъпил от по-добрия тим на Барселона. Шотландският специалист също така внесе яснота и по въпроса защо не е използвал услугите на голмайстора на Висшата лига на Англия, а се е предоверил твърде много на Чичарито и Уейн Рууни.

"Ние знаехме срещу отбор от какво равнище излизаме и направихме всичко, каквото можем. Но не успяхме напълно да се справим с Меси. И не само с него. Рууни на определен етап от мача ни върна в съзнание, но през второто полувреме очаквах повече от всички, Стана, каквото стана. Просто се оказахме по-слаби от Барселона", заяви Сър Алекс при откриване на пресконференцията след мача.


- Каква оценка ще дадете на Барселона?
- Великолепен отбор. Най-добрите са в Европа - без никакви въпросителни. Когато заедно играят Меси, Иниеста и Шави, взаимодействието им е невероятно - трудно е да им се противопоставиш.
- Може ли да наречете Барса 2011 най-добрия отбор на всички времена?
- За времето, откакто аз съм треньор - да. Те заслужават това признание. Дори ив такива мачове като финал в Шампонска лига, те получават удоволствие от играта.
- Защо от мача отсъстваше голмайстора на Висшата лига Бербатов?
- Това беше едно изключително трудно решение за мен. То не е свързано с никакви травми. Ако избрах стартовия състав изключително лесно, то с резервите нещата бяха много трудни. С оглед на това, как действа полузащитата на Барселона, аз реших да включа сред резервите повече играчи от средната линия. Така пострадаха нападателите и защитниците. Имах избор измежду Бербатов и Оуен. Но с оглед на по-големия опит на Майкъл, аз направих своя избор в негова полза.
- Казахте, че продължавате да работите. Но как може да се противостои на такава Барселона?
- Не е лесно, но това е предизвикателство за всички отбори, включително и за нас. В последните години играем много стабилно и показваме все по-добър футбол, особено в Европа. Следващият сезон ще бъдем още по-добри. Повярвайте ми, когато за нас говорят, че сме втория по сила отбор на континента, това никак не ни се харесва. Реал, Милан, който още да си изберете, също не са доволни от положението си. Ние също. Имаме добри играчи и аз мисля, че тепърва ще прогресираме. На сегашния етап главното предизвикателство е да се изравним с Барселона.
- Защо не спряхте Меси?
- Полузащитата ни не беше добра.
- Започнахте агресивно, свързано ли беше това с отсъствието на Пуйол?
- Не. Той изигра три мача от януари и това се знае от всички.

 

  Сподели
83