Барселона спечели Шампионската лига (видео)


И. Ангелов

Барселона спечели Шампионската лига (видео)

 

Отборът на Барселона надделя над Манчестър Юнайтед във финала на Шампионска лига с 3:1 на "Уембли". Пред почти 90 000 зрители момчетата на Пеп Гуардиола не се дадоха на "Червените дяволи", като след равностойно първо полувреме, те направиха изключително второ такова - в него от Юнайтед почти нямаха шансове за попадение - единствено Нани и Рууни обаче показваха атакуваща мисъл днес.

Мачът започна силно за Манчестър Юнайтед, като още с пускането на центъра те опитаха да затиснат Барселона в половината им.Тази тактика подейства и Барса отстъпиха на "Червените дяволи". От Юнайтед направиха няколко положения, но Чичарито бе оставен на няколко пъти в засада. В 11-ата минута Жерар Пике почти стигна до куриозен автогол, след като не прецени, че подава назад твърде силно, а Валдес излиза тичайки да поеме топката. За негово щастие вратаря успя да избие към центъра на терена.

Към 15-ата минута Барселона се отърси от натиска и започна да налага своя стил, като изравни играта и дори започна да владее повече топката. В 18-ата минута Меси се прояви по изключителен начин, като премина през няколко футболиста в бяло, но не се стигна до нищо интересно. Въпреки това каталунците нанесоха първия удар по резултата. Педро завърши много хладнокръвно, след добър пас от Шави по земя. Това се случи в 27-ата минута.

За няколко момента Юнайтед изглеждаха обезверени, което накара Сър Алекс Фъргюсън да слезе от мястото си в агитката и да застане на тъча. Неговите напътствия вдъхнаха отново импулс в играта на Юнайтед и те започнаха да надделяват във владението. В 34-ата минута те върнаха попадение. Рууни пое топката в дясно, направи двойно подаване с Райън Гигс, след което прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл на Виктор Валдес. При двойното с Гигс остана съмнение за засада, но такава не бе свирена и Юнайтед се върна в мача.

До края на полувремето пред Барса се отвори възможност да поведат от статично положение. Те приложиха заучена тактика с късо подаване, което да бъде отиграно към Серхио Бускетс, но той не достигна до топката и тя излезе в аут. Така полувремето завърши и остави интригата за втората част.

 

За разлика от първото полувреме през второто Барселона започна по-силно. Още в началото Масчерано направи мощен рейт от неговото поле чак до аут линията на Юнайтед и спечели корнер. Както може да се очаква обаче Барса изпълняваше всяко такова положение с къс пас, тъй като Барса отстъпва сериозно по размери на Юнайтед. Натискът на Барса обаче донесе резултат. Меси вкара от границата на наказателното поле в 53-ата минута.

От този момент Юнайтед започнаха да играят по-твърдо срещу Меси. Той бе прегазен от Валенсия още в следващата атака. "Червените дяволи" се опитваха да владеят топката, но бяха пресирани сериозно и не им спореше играта. Фен навлезе на терена и играта бе спряна в 57-ата минута. След това Барселона продължи да доминира. Няколко прекрасни удара бяха отразени от Ван дер Сар и всъщност само той държеше червените в мача. В 70-ата минута Давид Вия вкара страхотен гол. Той заби топката в ъгъла на вратата и тук Юнайтед като че ли бе вече победен. До края Уейн Рууни опита на няколко пъти да вдъхнови своите, но нищо не се получаваше, а от Барса започнаха да бавят топката. Така се стигна до края на мача. Барселона заслужено спечели четвъртия си трофей в турнира.

 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
157