Пътят към славата: Юнайтед прекършва Бенфика за първия си европейски триумф


Т. Михайлов

Пътят към славата: Юнайтед прекършва Бенфика за първия си европейски триумф

Барселона и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига на 28 май на „Уембли“. И двата тима са в преследване на 4-та европейска титла, като интересното е, че и „червените дяволи“ и каталунците триумфират в напреварата за пръв път в английската столица. Futbol TV ще ви представи исторически преглед на шампионските години и на двата колоса, макар че мнозина са изключително добре запознати с неотдавнашните успехи на съперниците.

БЕНФИКА – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 1:4 (сл.прод)
0:1 Чарлтън 53‘
1:1 Гарша 75‘
1:2 Бест 93‘
1:3 Кид 94‘
1:4 Чарлтън 99‘


29 май 1968, „Уембли“, Лондон
Съдия: Кончето Ло Бело, Италия
92 225 зрители


Бенфика влиза в двубоя със самочувствието на двукратен шампион на Европа, който е участвал в 4 финала от началото на 60-те години. За Манчестър Юнайтед това е първият пряк мач за най-престижния трофей като успехът е постигнат само 10 години след ужасяващата катастрофа в Мюнхен, при която загива голяма част от едно обещаващо поколение футболисти. Оцелелият мениджър Сър Мат Бъзби обаче е изградил ядрото на отбора около трима футболиста – Боби Чарлтън, Денис Лоу и неповторимия Джордж Бест. Вторият не успява да вземе участие във двата полуфинала и финала, поради контузия в коляното. Голямото име в Бенфика е великият Еузебио. Роденият в Мозамбик нападател представлява най-сериозната заплаха за вратата на Юнайтед и стряска сънищата на всички англичани, които мечтаят да видят Купата в Англия.

Пътят на Юнайтед към финала започва срещу непретенциозния малтийски Хибърниънс, който е победен след 4:0 в Англия и 0:0 на средиземноморския остров. Следва доста по-тежък съперник – югославският шампион ФК Сараево. След 0:0 в сегашната босненска столица реваншът обещава да е интересен. Все пак „червените дяволи“ си осигуряват бърз аванс с гол на Астън. Бест убива интригата в 63-ата минута преди Делалич да вкара почетен гол за югославяните. В първия двубой от ¼-финалите Юнайтед е домакин на полския Гурник. Постигната е чиста победа с 2:0, която идва много трудно. В 60-ата минута гостите си вкарват автогол, а Брайън Кид удвоява в 90-ата. Това се оказва важен гол, тъй като англичаните губят реванша с 0:1.

Истинската драма предстои на полуфиналите. Там съперник на Юнайтед е най-титулуваният клуб в Европа Реал Мадрид. Джордж Бест носи успех на „червените дяволи“ с гол в 36-ата минута на „Олд Трафорд“. На „Сантяго Бернабеу“ се стига до голов трилър, след което гостите ликуват. Резултатът от първата част накланя везните в полза на испанците, които повеждат в 32-ата минута с гол на Пири. В 42-ата Хенто удвоява преди Соко да си забие автогол. Секунди преди почивката обаче Амансио прави 3:1. 73-ата минута се оказва решаваща, тъй като Садлър намалява. Това кара „белия балет“ да тръгне в атака и в 78-ата минута Фоулкс прави 3:3, подпечатвайки визата на Юнайтед за финала.

Бенфика започва колебливо, отстранявайки в първия кръг Гленторан с общ резултат 1:1 и благодарение на изравнителен гол на Еузебио в 86-ата минута на първия двубой в Ирландия. Следващият съперник на „орлите“ е Сент Етиен, който оказва доста сериозна съпротива. Португалците обаче печелят с 2:0 вкъщи и губят минимално в реванша. ¼-финалът им определя за съперник унгарския Вашаш. Два гола на Еузебио и 1 на Торес в реванша, осигуряват успех с 3:0, колкото е и общият резултат. Най-сериозното препятствие обаче е италианският Ювентус. „Орлите“ са прецизни за 2:0 в Лисабон. Те обаче взимат и мача в Торино с единствен гол на Еузебио.

Във финала Манчестър Юнайтед е определен за гост и излиза на терена със сини екипи, докато Бенфика играе с бяло, за да може зрителите с черно-бели телевизори да различават съперниците. Треньорите на двата тима залагат на идентични схеми 4-3-3 като атаките се водят от Симоеш, Еузебио и Торес за Бенфика и Бест, Кид и Астън за Юнайтед. Първата част предлага красив футбол като двата тима са равностойни. Най-доброто положение обаче е за „орлите“ като след добър рейд през британската защита Еузебио удря горната греда с удар от малък ъгъл.

В началото на второто полувреме момчетата на Мат Бъзби вдигат оборотите и голът не закъснява. В 53-ата минута Боби Чарлтън се извисява непокрит на границата на вратарското поле и с глава насочва топката в долния ъгъл на Енрике за 1:0. Следват няколко отлични възможности за второ попадение като стражът на гостите се намесва отлично при удари на Кид и Бест. Корнер в 75-ата минута обаче обърква плановете на англичаните. Еузебио отклонява с глава към Граша, който с диагонален шут с денсия крак изравнява. Малко след това Степни спасява силен удар на останалия сам срещу него Еузебио, за което дори легендарният нападател поздравява вратаря.

В кранйна сметка се стига до продължения, но там футболистите на Юнайтед изглеждат доста по-свежи и бързо решават всичко в своя полза. В 93-ата минута Джорд Бест се измъква сам срещу Енрике, финтира го хладнокръвно и пуска топката в мрежата. Само минута по-късно Брайън Кид, който в този ден празнува 19-тия си рожден ден, прави 3:1 след два опита с глава. Боби Чарлтън довърва португалците в 99-ата след бърза контраатака в разредената португалска защита. Юнайтед се качва за пръв път на трона на Европа, нещо което тим от Англия до този момент не е постигал. За жалост Мат Бъзби изкарва само още един сезон начело на „червените дяволи“ и те постепенно западат, за да се възвърнат към славата едва в началото на 90-те, под ръководството на друг шотландец.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
238