УЕФА утвърди новия формат на ШЛ


Н. Гавазов

 УЕФА утвърди новия формат на ШЛ

УЕФА утвърди новия формат на Шампионска лига от сезон 2024/2025, който ще бъде с 36 участника, а не с 32.

По-рано бе съобщено, че вместо в групова фаза, отборите ще се срещнат по т.нар "швейцарска система", популярна в големите турнири по шахмат. Всичките 36 отбора ще бъдат подредени според клубния коефицент преди началото на турнира. Осемте най-добри отбора след изиграването на първата фаза автоматически се класират за осминафиналите. Сега това бе потвърдено официално.

Следващите 16 отбора, след 9-ото място, ще играят в плейофен кръг за попадане в осминафиналната фаза на турнира. Същите промени ще бъдат направени и за следващите два клубни турнира на УЕФА – Лига Европа и Лигата на Конференциите. В Лига Европа две допълнителни места се дават на Англия и Нидерландия, а там мачовете също ще бъдат по осем на отбор. В същинската фаза на Лигата на Конференциите мачовете ще бъдат по 6 за всеки тим.

Тези промени са само част от реформите, които предприе европейската централа. Ясно е и как ще се попълнят останалите четири места в Шампионската лига след 32-ото. Едното е за отбора, който е завършил на 3-о място в 5-ата страна в ранглистата на първенствата на УЕФА. Още една квота ще бъде разиграна в шампионския поток на квалификациите. Последните две места са оставени за клубове с големи исторически традиции – постижения от предишни сезони, общо количество спечелени точки. Но двата клуба ще бъдат обявени на базата и на тяхното място в ранглистата на клубовете, както и съобразено с мястото на страните в ранглистата.

"УЕФА ясно показа днес, че сме изцяло отдадени на зачитането на основните ценности на спорта и на защитата на ключовия принцип на отворените за всички отбори състезания. Спортният момент с квалификациите остава като европейски спортен модел, напълно в съответствие с ценностите на основателите на турнира на шампионите и обърнат към солидарността и към по-малките клубове.

Днешните решения завършват обширен процес на консултации, по време на който изслушахме идеите на фенове, играчи, треньори, национални асоциации, клубове и лиги, за да изберем някои от предложените идеи само с цел да намерим най-доброто решение за развитието за успеха на европейския футбол", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

  Сподели
336