Шахтьор - Рома: Предимството е на страната на домакините


Н. Гавазов

Шахтьор - Рома: Предимството е на страната на домакините

Шахтьор Донецк - Рома
Стадион: "Донбас Арена", Донецк
Дата: 08.03.2011
Час: 21:45
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)

Шахтьор Донецк приема Рома в среща-реванш от осминафиналите на Шампионската лига и ще се опита да продължи своя победен ход отпреди три седмици, когато в голов спектакъл накара „Олимпико" да млъкне, побеждавайки изненадващо своя противник с 3:2.

Украинците са безспорен лидер в първенството на Украйна, което беше прекъснато заради тримесечната зимната пауза в него. Още с подновяването му обаче през миналата седмица, Шахтьор постигна победа с 1:0 при гостуването си в петък на аутсайдера Севастпол, която обаче дойде много трудно след гол на Адриано отбелязан чак в допълнителното време на мача. През първата част домакините пресираха гостите още в средата на терена и не позволиха на своя съперник да установи някакво игрово преимущество, но след направените смени в началото на второто полувреме и особено след влизането на Алекс, футболистите от Донецк заиграха по-съсредоточено и в крайна сметка достигнаха до победата. Това беше 18-ти успех на Шахтьор в първенството и с 55 точки от 20 мача, възпитаниците на Мирча Луческу не оставят кой знае какви шансове за титлата на втория в класирането Динамо Киев, който изостава с 12 точки от своя конкурент.

Рома игра също в петък мача си от Серия А срещу аутсайдера Лече и подобно на Шахтьор достигна до успех едва в допълнителното време на двубоя. Но за времето от първия мач с украинците, в лагера на „вълците" се случиха глобални неща. Ако при загубата на „Олимпико" Раниери все още беше на своя пост, то след поражението от Дженоа с 3:4, в което столичани пропиляха трите си гола актив вече не му простиха и начело на отбора застана Винченцо Монтела, който започна кариерата си с две победи над Болоня и Лече и равенство с Парма. В класирането на Серия А Рома се намира на 6-то място с 46 точки - с пет по-малко от четвъртия Лацио и продължава борбата за класиране в топ 4 на италианския елит.

За домакините отпадат централния защитник Кучер, който се контузи в приятелската среща с Швеция в началото на февруари, както и полузащитника Фернандино, който се завърна към тренировки след контузията си, но ръководството на тима сметна, че е по-добре да го остави извън групата за мача. Схемата на игра най-вероятно ще бъде както в останалите домакински мачове от Шампионската лига 4-2-3-1. Вероятен състав: Пиятов; Сърна, Чигарински, Ракитцки, Рат; Хубшман, Степаненко; Дъглас Коща, Жадсон, Уилън; Адриано.


За гостите няма да вземат участие в мача наказаните Касети и Менес, което означава, че най-вероятно Бурдисо ще започне като титуляр в отбраната на „вълците". Франческо Тоти и Писаро от друга страна се завърнаха в отбора, което ще прати Бриги и Перота на резервната скамейка. Схемата на игра ще е 4-2-3-1. Вероятен състав: Дони; Бурдисо, Мексес, Жуан, Рийзе; Писаро, Де Роси; Тадей, Тоти, Вучинич; Бориело.


За любителите на статистиката: Шахтьор не е губил у дома 11 мача в евротурнирите. До ноември 2006 година обаче, украинския отбор загуби пет домакинства срещу пет съперника от Италия. Рома е играл досега два мача на украинска земя - срещу Динамо Киев, като в единия претърпя поражение с 0:2, а другия спечели с 4:1. През настоящата си кампания в Шампионска лига Шахтьор надигра и в трите си домакински срещи своите съперници - с по 1:0 Партизан и Арсенал и с 2:0 Брага. Рома от своя страна в гостуванията си през сезона в най-престижния европейски клубен турнир загуби от Байерн с 0:2, победи Базел с 3:2 и завърши 1:1 с ЧФР Клуж. Луческу като треньор има от седем мача само един успех срещу италиански отбори.

Идолът на Рома Франческо Тоти се закани, че неговия отбор ще отстрани този на Шахтьор, а Монтела обеща бърза и спокойна игра на възпитаниците си. От своя страна, бившия играч на Арсенал Едуардо подчерта, че 3:2 във Вечния град не означава, че тима му продължава напред и допълни, че има още 90 минути, в които той и съотборниците му трябва да покажат на своите фенове, че заслужават да продължат на четвъртфинал. Ще може ли младия Монтела да изненада опитния Луческу? Задачата пред гостите изглежда на пръв поглед равносилна на подвиг, но този мач твърде много прилича на гостуването на „вълците" на Базел през есента, когато всички бяха отписали от сметките италианския отбор. Ако домакините подценят своя съперник, със сигурност ще бъдат изненадани. Предимството е на страната на Шахтьор, но няма да е лошо да помислим и над вариант, в който играчите на Рома биха изиграли картите си добре.


Прогноза за: Шахтьор - Рома 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Шахтьор Донецк:

01 февруари Нордселанд - Шахтьор Донецк 1:3 (Приятелски мач)
04 февруари Розенборг - Шахтьор Донецк 1:4 (Приятелски мач)
07 февруари Карпати - Шахтьор Донецк 1:0 (Приятелски мач)
16 февруари Рома - Шахтьор Донецк 2:3 (Шампионска лига)
03 март Севастопол - Шахтьор Донецк 0:1 (Висша лига)

Рома:

16 февруари Рома - Шахтьор Донецк 2:3 (Шампионска лига)
20 февруари Дженоа - Рома 4:3 (Серия А)
23 февруари Болоня - Рома 0:1 (Серия А)
27 февруари Рома - Парма 2:2 (Серия А)
04 март Лече - Рома 1:2 (Серия А)


Досегашни срещи:

Шахтьор Донецк - Рома

3 мача
2 победи за Шахтьор Донецк
0 равенства
1 победа за Рома
Голова Разлика: 6:4 за Рома


Коефициенти от bet365:
Шахтьор Донецк - 1.90
Равен - 3.50
Рома - 4.00

Коефициенти от Offsidebet:
Шахтьор Донецк - 1.90
Равен - 3.50
Рома - 3.95

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
138