Отмъщението


Н. Гавазов

Отмъщението

Участниците в четвъртфиналите на Шампионска лига научиха своите съперници. Първите срещи ще се състоят на 6 и 7 април, а реваншите на 13-ти и 14-ти. Впрочем, сега вече може да се прогнозира и кой ще стигне до финала, тъй като се състоя и жребият за полуфиналите. Както винаги, сметките и предположенията винаги предизвикват емоции, още повече, че за разлика от предишни години всички отбори имат своите шансове,  а това засилва интригата. Дори Порто не изглежда като абсолютен аутсайдер срещу Челси!

Сред четвъртфиналите, съдейки по статута на съперниците, най-вече се открояват два сблъсъка: Байерн Мюнхен - ПСЖ и Реал Мадрид  - Ливърпул. Съперниците в първата конфронтация се срещнаха в решаващия мач от турнира през миналия сезон, а вторият сблъсък е повторение на финала през сезон 2017/18.

В двубоя между Байерн и ПСЖ германците определено са фаворити. Те се намират в поредица без загуба от 14 мача, докато парижани редовно се препъват в Лига 1. Да, Барселона бе поставена на колене, но това можеше и да не се случи, ако каталунците имаха малко повече късмет в реванша. Като цяло хората на Маурисио Почетино ще трябва да работят усилено, за да отмъстят за поражението си на финала. Предполага се, че Неймар най-вероятно ще се върне в строя за двубоите, а  това определено ще добави класа към атаката на парижани. А това е много интересно, след като самите футболисти на германския отбор заявиха след мача с Лацио, че прекалено много допускат голове и трябва да поправят този свой недостатък.

Сблъсъкът между Реал Мадрид и Ливърпул може би е най-емблематичният и обещава да бъде изключително горещ. Нека само да припомним какво се случи между Серхио Рамос и Мохамед Салах във финала преди три сезона и колко дълго се говореше за непочтените действия на капитана на "бланкосите", който тогава лиши съперника от най-силното му оръжие. Общото между двата отбора сега е, че те силно отстъпиха от позициите си в сравнение с миналия сезон. Испанците се борят със смяната на поколенията, а шампионите на Англия са обхванати от епидемия от контузени футболисти. И двата отбора не се представят много добре в своите първенства и виждат Шампионска лига като възможност за реабилитация. Тук няма ясно изразен фаворит, но ако сравним играта на съперниците в турнира, по-склонни сме да дадем предимство на мърсисайдци.

В двойката между Манчестър Сити и Борусия Дортмунд британците изглеждат за предпочитане. Те имат по-мощен състав и по-ясно структуриран модел на игра. Освен това всички лидери на "гражданите" изглеждат в страхотна форма и редовно носят победи на отбора си. Един от тези лидери е Илкай Гюндоган, който през този сезон започна да играе на нова позиция, а оттам и често да се отчита с  ефективни действия. Интересно е да видим как Илкай ще се представи срещу бившия си тим, но нямаме никаква причина да се съмняваме в професионализма му.

Предполага се, че и Джейдън Санчо няма да има сантименти срещу бившия си отбор. Някога той бе отхвърлен от Пеп Гуардиола, а днес половин дузина клубове са готови да влязат в дългове, за да го получат. Най-големият коз на "пчелите" обаче си остава Ерлинг Холанд.  Норвежецът постоянно чупи всякакви рекорди: той вече е най-младият играч, вкарал 20 гола в Шампионска лига (20 години и 231 дни), както и футболистът, който се нуждаеше от  най-малко мачове, за да вкара толкова много (14 игри). Да, Ман Сити изглежда много мощно в момента и вероятно ще се намира в прекрасна форма за мачовете от Шампионска лига, но има ли гаранции, че  защитата на "гражданите" ще се справи с мощния Холанд? Ако няма такива гаранции, няма и как да определим Борусия като аутсайдер в сблъсъка.

Последният четвъртфинал е този  между Челси и Порто. От едната страна е тим от Висшата лига, който не само, че няма загуба при новия си мениджър, но и почти не допуска голове. От другата страна е колектив – представител на първенство от втория ешелон  на европейския футбол и без звездни играчи. Нещата изглеждат предначертани и вероятно на някой ще се стори смешно да говорим за фаворити в конфронтацията.

Впрочем, както изглеждаха предопределени нещата и за Ювентус. На книга. На практика португалците показаха, че изобщо не се страхуват от никого и освен това демонстрираха желязна дисциплина в защита. Без да търсим символика, но Порто е един мини-проект (а защо мини?) на Атлетико Мадрид. И какво може да се случи, ако този проект изчисти грешките на "дюшекчиите" и играе още по-организирано от срещите с Ювентус? Днешният Челси е добър в отбрана, но все още има проблеми с атаката. Как тогава да сме сигурни, че "сините" ще превземат защита, която се опъна на Кристиано Роналдо?

Да, Манчестър Сити – Байерн Мюнхен и Челси – Ливърпул изглеждат като най-вероятните двойки в полуфиналите на турнира, но… нека изчакаме април.

  Сподели
390