Дяволът и евангелието


Н. Гавазов

Дяволът и евангелието

През седмицата любителите на европейския футбол станаха свидетели на сблъсък между два отбора, за който спокойно можем да кажем, че е „класика в жанра". Защото един срещу друг излязоха деветкратният първенец на Европа и четирикратният такъв. Поне на книга това си беше истинско дерби, но на практика Реал Мадрид се саморазправи със своя домакин и то по убедителен начин, побеждавайки го с 4:0

Акцентът върху изминалия двубой обаче постепенно бе изместен от получения резултат и насочен не върху футболните достойнства, които демонстрираха хората на Моуриньо, а върху двата червени картона на Алонсо и Рамос. За една част от специалистите, двамата играчи и португалският им треньор не са направили нищо лошо. За други, това е една измама, неспортсменско поведение и незачитане духа на честната игра.

Дори днес Арсен Вангер заяви, „че е много жалко да се види такъв голям клуб да създава лош имидж на играта".

Въпросът не е дали е имало или е нямало измама. И защо изобщо действията на испанците трябва да бъдат определени като измамни? И за последният лаик става ясно, че Моуриньо даде указания чрез Дудек и Касияс Рамос и Алонсо да си изработят умишлено картоните. Това се видя от всички.

Големият въпрос обаче е, кои точно правила нарушиха Моуриньо, Дудек, Касияс, Рамос и Алонсо? Защото именно срещу тях УЕФА започна разследване. Какво по-точно разследва УЕФА обаче? Дано чиновниците от европейската централа обяснят коя буква от правилника е нарушена. Защото никъде не е забранено играч умишлено да получи червен или жълт картон. На практика се оказва, че няма правила чрез които това да бъде спряно. И Моуриньо, като умен човек се възползва много умело от ситуацията. Тогава? Можеха ли изгонените играчи да си изработят картоните по-изтънчено? Примерно да контузят играч на Аякс. В този случай дали щеше да има дискусия измамници ли са те или не? Някой да видя в резултат на действията им нередовен гол, повлияване и манипулиране на резултата или класирането?

Защото господа апологети на честната игра, отдавна сме станали свидетели на това, как много неща са опорочени във футбола, как се правят тънки сметки, как се заблуждават съдии и бележат нередовни голове, как се подава топката на противников нападател да вкара гол, за да не стане другия отбор, който ти е исторически враг шампион. Какво по-лошо направиха двамата играчи на Реал от например запазената марка на Барселона да изпълнява бързо свободните удари, преди още противникът да се е организирал? Спомняте ли си как същото направи и Юнайтед в мача със Сити миналата година? А знаменитият пас на Джерард към Дрогба през тази пролет, ръката на Анри, съдийските издевателства по време на Мондиал 2010, а мачът Германия - Алжир през 1982, голът на Клозе за Байерн срещу Фиорентина? Излиза, че Алонсо и Рамос са по-големи измамници от Клозе или например Анри, който лиши цяла една страна от участие на световни финали! И вместо да благодарим на двамата изгонени, че постъпиха човешки и не контузиха футболист от Аякс, сега всички се нахвърлят върху тях, барабар с треньора им. Дори тук не може да използваме сентенцията „..както дяволът чете евангелието", просто защото нито един член от правилника на УЕФА не е нарушен!

А   Арсен Венгер ще го попитаме, защо Професоре не си гледате тима и да се опитате да го извадите от лошата форма в която се намира, а се занимавате с Реал? Дали защото не ви завладява страхът, че нещата с Арсенал отиват натам, че в следващият кръг отборът воден от вас ще се срещне именно с „белите"?

 

  Сподели
185