Спартак - Олимпик: Един яростен сблъсък


Н. Гавазов

Спартак  - Олимпик: Един яростен сблъсък

Спартак Москва - Олимпик Марсилия
Стадион: "Лужники", Москва
Дата: 23.11.2010
Час: 19:30
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)


В мач от 5 кръг в група F на Шампионската лига един срещу друг излизат Спартак Москва и Олимпик Марсилия, чиито сблъсък може би ще даде повече яснота около второто място в групата, а може да стане така, че нещата да се решават в последния кръг от турнира.

След като победи Олимпик като гост с 1:0 и Жилина с 3:0 в Москва, в момента Спартак се намира на второ място в групата с актив от 6 точки Руснаците загубиха двубоите си срещу Челси и последните две срещи ще бъдат решаващи за бъдещето участие на тима в Шампионската лига. Много важно е футболистите на Карпин да не допуснат загуба срещу французите на „Лужники" във вторник вечер и тогава задължително ще трябва да разчитат на успех при гостуването си срещу Жилина в последния кръг.

Във вътрешното първенство московчани записаха три мача без победа, загубиха битката с Рубин за третото място и кръг преди края на шампионата имат в актива си 48 точки, осигурявайки си участие в турнира Лига Европа.


Олимпик започна лошо кампанията си в Шампионската лига - с домакинска загуба от Спартак с 0:1, която бе последвана и от загуба на „Стамфорд Бридж" от Челси. В мача срещу руснаците французите бяха по-добрият отбор, но платиха данък на своята голова немощ и липсата на концентрация в края на срещата. В следващите си два мача Олимпик постигна две победи срещу Жилина, едната от които завърши при резултат 7:0. Така отбора на Дешан е трети с актив от шест точки и ако иска да запази шансовете си реални за класиране в следващия етап на турнира, ще трябва да потърси задължително победата на „Лужники", тъй като в последния кръг приема Челси.

В Лига 1 французите започнаха колебливо представянето си, но постепенно отбора намери себе си, стабилизира представянето си и започна да се изкачва в класирането. В момента Олимпик се намира на пето място с 22 точки - с две по-малко от лидера Лил.

 

Схемата на игра която ще използва Карпин най-вероятно ще бъде същата както срещу Челси 4-4-2, с ясно изразени атакуващи полузащитници в лицето на Комбаров и Макгиди, и Ибсон и Шешуков в опорната зона. Не е изключен и варианта двете крила да играят прибрани по-към средата, а да се разчита на по-голяма активност в действията на фланговите защитници - това именно донесе успеха на московчани срещу Зенит преди близо месец.

За Олимпик мача може да не започне Жиняк, който десет минути след началото на късната тренировка, която се проведе тази вечер на „Лужники" се прибра в съблекалнята. Информация за състоянието му не бе дадена и  дали французинът ще вземе участие в мача ще разберем непосредствено преди срещата. Дидие Дешан, също както своя колега не даде никаква яснота по въпроса на каква схема ще заложи. Със сигурност гостите излизат с трима нападатели, но оттук нататък вариантите са два - Шейру и Гонзалес да заиграят по близо да своите нападатели както срещу Жилина или да се разложат в средата на терена, по-близо до опорната зона, както срещу Челси. Лично аз предполагам, че Дешан ще заложи на схема 4-1-2-3 и ще рискува, разполагайки полузащитниците си близо до нападателите.

 

За любителите на статистиката може да кажем, че Спартак победи Олимпик с 1:0, след като отправи един удар в мача, срещу седем на своя противник. Отделно от това, руснаците са победили само три пъти от последните си 27 мача в ШЛ. Марсилия пък са спечелили 58% от своите дуели, което е повече от който и да е друг отбор в турнира. Спартак вкарва повече голове през второто полувреме, отколкото през първото, а половината голове на Олимпик са отбелязани в последния половин час игра.


Кръг преди края се оказва, че този двубой се превръща в един от възловите. Всеки един отбор знае колко е важен мача, но натискът върху французите е малко по-голям, защото пътя им за втория етап на турнира минава задължително през победа на „Лужники". Руснаците според мен ще са доволни и на равенството, като се има предвид, че в последния си мач гостуват на Жилина, който се оказа боксовата круша за своите съперници. По-класният отбор е този на Олимпик и тази среща е една възможност на хората на Дешан да докажат това. Въпросът е ще има ли добър ден Жиняк и до колко може да бъде опазен. Според мен, до победата се намират по-близо французите, отколкото техните съперници, но какво ще се случи и кой в каква степен ще използва своите шансове, ще разберем във вторник вечер. При всички положения ще станем свидетели на един яростен сблъсък.


Прогноза за: Спартак Москва - Олимпик Марсилия 1:1

 


Последни 5 изиграни срещи:

Спартак Москва:

30 октомври Спартак Москва - Ростов 2:1 (Висша лига)
03 ноември Челси - Спартак Москва 4:1 (Шампионска лига)
08 ноември Рубин - Спартак Москва 1:1 (Висша лига)
14 ноември Спартак Москва - Криля Советов 0:0 (Висша лига)
20 ноември ЦСКА Москва - Спартак Москва 3:1 (Висша лига)

Олимпик Марсилия:

03 ноември Жилина - Олимпик Марсилия 0:7 (Шампионска лига)
07 ноември ПСЖ - Олимпик Марсилия 2:1 (Лига 1)
10 ноември Олимпик Марсилия - Монако 2:1 (Купа на Лигата)
13 ноември Олимпик Марсилия - Ланс 1:1 (Лига 1)
20 ноември Тулуза - Олимпик Марсилия 0:1 (Лига 1)


Досегашни срещи:

Спартак Москва - Олимпик Марсилия

5 мача
2 победи за Спартак Москва
0 равенства
3 победи за Олимпик Марсилия
Голова Разлика: 8:5 за Олимпик Марсилия


Коефициенти от bet365:
Спартак Москва - 2.30
Равен - 3.20
Олимпик Марсилия - 2.87

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
147