УЕФА лишава Истанбул от финала в ШЛ


Н. Гавазов

УЕФА лишава Истанбул от финала в ШЛ

УЕФА ще лиши Истанбул от правото за провеждане на финала на Шампионска лига през сезон 2019/20. Това съобщава италианският журналист Ромео Агрести, позовавайки се на свои източници в Европейската централа.

Причината за това е агресията  на Турция срещу Сирия и по-специално военната операция срещу кюрдите, които бяха основните противници на терористичната организация "Ислямска държава".

През миналата седмица вицепрезидентът на УЕФА Мишел Ува заяви, че въпросът за преместване на финала в Шампионска лига сезон 2019/20 засега не стои на дневен ред. Общественият натиск срещу Турция, както и някои решения на водещите държави в Европейския съюз спрямо южната ни съседка доведоха до ново изказване на Ува, в което той намекна за промяна на мястото за провеждане на решаващия мач в главния европейски клубен турнир.

Също така УЕФА възнамерява да накаже Турската федерация за жеста  на турските национали в подкрепа на агресията на собствената си държава срещу Сирия преди евроквалификацията с Франция. По-рано те направиха същото преди мача с Албания.

Напомняме, че поведението на турските национали предизвика силна обществена реакция във Франция, а министърът на спорта на Франция Роксана Марасиняну поиска наказание за турския национален отбор.

  Сподели
272