Клоп настоява за подобряване на работата на VAR


Н. Гавазов

Клоп настоява за подобряване на работата на VAR

Мениджърът  на Ливърпул Юрген Клоп призова за отстраняване на грешки в системата VAR след загубата с 2:0 от Наполи в среща от първия кръг на груповата фаза на Шампионска лига.

Ключовото събитие на мача в Неапол стана назначаването на дузпа срещу  вратата на "червените"  10 минути преди края. Реферът Феликс Брих  посочи 11-метровата точка, след като Хосе Кайехон падна в наказателното поле след съприкосновение с Анди Робъртсън. При тази ситуация немският рефер отказа да прибегне до помощта на VAR.

Клоп вече заяви, че смята назначаването на дузпата за неправилно, обвинявайки испанския футболист на Наполи в симулация. Според Юрген,  VAR е можела да поправи тази грешка, но само реферът - и следователно човешкият фактор - определя кога един съдия може да се обърне към системата за видеопомощ. Клоп смята това за пропуск в правилата.

"Сигурен съм, че има различни гледни точки към тази ситуация. Но когато играч се хвърли на земята преди контакта, това не може да бъде дузпа. Това промени играта. Това бе повратна точка в мача. Не става дума, че не знам как да приема поражението, макар и да не съм най-добрият в този бизнес.

Това е решение, взето от хората. Правилата казват, че ако не е очевидна грешка, тогава хората решават дали е грешка или не. Мисля, че VAR ще бъде полезен в дългосрочен план, но докато  решенията се вземат от хората, винаги има място за грешки. Всички правим грешки. Какво друго мога да кажа?

Това са правилата и ние трябва да се приспособим към правилата. Това бе немска съдийска бригада и те работят с VAR в Германия по-дълго от останалите. Сигурен съм, че ще намерят причина да оправдаят случая си.

Ако той не бе надул  свирка за дузпа, VAR нямаше да коригира това решение. Всички искаме тези неща да са по-ясни, а това все още не е така", заяви Клоп.

  Сподели
149