Гуардиола е недоволен от новия формат на ШЛ


Н. Гавазов

Гуардиола е недоволен от новия формат на ШЛ

Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола говори срещу възможните промени във формата на Шампионска лига. По-рано Асоциацията на европейските футболни клубове предложи за одобрение нов формат на турнира от сезон 2024/25, поред който първенството ще стане затворено съревнование,  без квалификационен принцип, който ще бъде достъпен само за отбори, които са постигнали успех в миналото. Предлага се също така да се проведат мачове през уикендите и да се промени формата на груповия турнир от 8 групи на 4 отбора към  4 групи по 8 отбора, което ще увеличи броя на срещите за всеки участник от 6 на 14.

"Не съм съгласен  с тази идея. Ако това се случи, ще убием националните шампионати. Ако Реал и Барселона напуснат и няма да играят Еспаньол, кой тогава ще гледа първенството? Испанската лига ще умре.

В Англия хората са много умни, дори в срещите от четвърта дивизия има пълни трибуни. В Англия няма да позволят на местния футбол да умре.

Част от величието на Шампионската лига е, че мачовете не се провеждат всяка неделя. Ако се състоят  всяка седмица, мачовете ще загубят очарованието си.

Ако убием националните шампионати, няма да е интересно за никой да наблюдава отбори, които нямат шанс да влязат в Европейската лига", заяви Гуардиола.

  Сподели
453