Базел ще търси своя шанс срещу разколебания Байерн


Н. Гавазов

Базел ще търси своя шанс срещу разколебания Байерн

Базел - Байерн Мюнхен
Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Дата: 28.09.2010
Час: 21:45
Съдия: Крейг Томсън (Шотландия)


Във вторник вечер на „Сейнт Якобс Парк" се срещат два отбора за които предстоящата среща ще е специална. Бившият полузащитник на Байерн Мюнхен Торстен Финк ще изведе своя Базел срещу бившия си клуб, в среща от 2 кръг на груповата фаза на Шампионската лига и ще търси победата срещу немския гранд.

Базел в момента е трети в група Е на най-престижния европейски клубен турнир и в компанията на Байерн и Рома, очакванията бяха за постигане на нещо повече в първия мач срещу раздирания от проблеми румънски шампион Клуж. Това обаче не стана и швейцарците загубиха с 1:2, което не се прие добре от медиите и треньора Финк бе подложен на натиск. Така срещата във вторник вечер се превръща в идеална възможност за домакините да неутрализират критиките към тях, разбира се, ако покажат добта игра срещу своя именит противник.

„Всичко е възможно. В момента отбора ни е силен и ако Байерн не играе на 100% може да се поздравим с успех", реалист е преди мача наставника на Базел.

Във вътрешния шампионат кампанията за Базел не започна според очакванията - хората на Финк загубиха на откриването от Белинцона с 0:1, а след това у дома си и от сегашния водач в Суперлигата Люцерн с 1:4. Отборът бе подложен на критики от страна на медиите, заговори се за криза и се изказаха съмнения в качествата на Финк да води успешно тима през настоящия сезон. След това обаче Базел заигра в познатия си стил, вкара 18 гола в 7 мача и намали разликата с първия Люцерн на две точки. В момента щвейцарските футболисти се намират в подем и с добрите си игри в последните мачове вдъхват оптимизъм у феновете си.

Финалистът от Шампионската лига за миналия сезон започна кампанията си в турнира с победа над вицешампиона на Италия Рома с 2:0. Тази победа обаче беше извоювана много трудно и дойде в последните минути на срещата, когато Клозе и Мюлер най-после намериха път към вратата на гостите. Така баварците оглавиха класирането в група Е на най-престижния европейски клубен турнир и една победа на „Сейнт Якобс Парк" във вторник вечер ще затвърди успеха им в първия кръг и ще увеличи значително шансовете за класиране в следващата фаз ана турнира.

Във Бундеслигата обаче нещата не са добре. Байерн започна кампанията си с много трудна победа срещу един от надидатите за титлата Волфсбург, но в следващия мач срещу новака Кайзерслаутерн претърпя поражение с 0:2 и показа много слабости в защитен план. В момента шампиона има само осем точки от шест мача и заема девето място в класирането, а в последните си пет мача постигна едва една победа - това не е миналогодишния Байерн, който мачкаше противниците си. И за да станат нещата още по-лоши, в събота на „Алианц-Арена" 69 000 зрители станаха свидетели как любимците им бяха победени напълно заслужено от Майнц 05. Това разгневи президента Карл Хайнц Румениге, а Ван Гаал се оправда: „Проблема е, че твърде много играчи играят слабо" - нещо, което се вижда с просто око.

Наставникът на Базел Финк няма да може да разчита за срещата на Жак Зоуа, но за сметка на това в отбора се завърна Кусунга и е много вероятно да заеме мястото си в защитата. Схемата, която ще приложи старши треньора е традиционната 4-4-2 с Фрей и Щелер начело на атаката, а на крилата ще застанат Шакири и Стокър.

Ван Гаал пристига с редица кадрови проблеми. Вчера стана ясно, че Контенто няма да бъде полезен на отбора си в продължение на шест седмици заради контузия. Най-големият проблем за холандеца си остава обаче контузията на Франк Рибери и Ариен Робен. Полузащитникът Алаба ще отсъства също за около месец и половина и всичко това поставя твърде много въпросителни пред наставника, след като се вижда, че проблемите в кадрово отношение дават своето отражение върху играта на тима. Схемата на игра ще бъде също 4-4-2, с Олич и Клозе начело на атаката, а по крилата Алтинтоп и Мюлер.

Очакванията са за интересен двубой, в който в никакъв случай не може да определим немския шампион като фаворит. Очевидно е, че отбора не се представя добре и преживява някаква криза, която може да се задълбочи при евентуален провал срещу Базел. В същото време отсъствието на Робен и Рибери дава своето отражение върху представянето на тима. Това обаче е във вътрешното първенство, а турнир с турнир не си приличат и е напълно възможно Байерн да покаже именно в този мач изпълненията си от миналия сезон, още повече, че в състава си има играчи от класата на Швайнщайгер, Мюлер и Ван Бомел.

Базел от своя страна също ще търси своя шанс срещу разколебания си съперник и ще се опита да заличи неприятия спомен от срещата с Клуж. Пред собствена публика швейцарците ще имат леко предимство и ще бъдат окрилени в действията си така, че ако успеят да вземат нещо в мача това в никакъв случай не трябва да се смята за изненада. Лично аз не бих заложил на Байерн в никакъв случай, а може и да греша. Но много по-вероятно е двата отбора да не могат да се победят, което за домакините няма да бъде чак толкова лошо.

Прогноза за: Базел - Байерн 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Базел:

12 септември Йънг Бойс - Базел 2:2 (Суперлига)
15 септември Клуж - Базел 2:1 (Шампионска лига)
19 септември Мендрисио-Стабио - Базел 0:5 (Купа на Швейцария)
22 септември Базел - Грасхопърс 2:2 (Суперлига)
25 септември Цюрих - Базел 1:4 (Суперлига)

Байерн Мюнхен:

11 септември Байерн Мюнхен - Вердер 0:0 (Бундеслига)
15 септември Байерн Мюнхен - Рома 2:0 (Шампионска лига)
18 септември Байерн Мюнхен - Кьолн 0:0 (Бундеслига)
21 септември Хофенхайм - Байерн Мюнхен 1:2 (Бундеслига)
25 септември Байерн Мюнхен - Майнц 05 1:2 (Бундеслига)


Досегашни срещи:

Базел - Байерн Мюнхен

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Базел - 4.50
Равен - 3.40
Байерн Мюнхен - 1.72

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
265