Байерн - Ливърпул: Гостите ще спечелят мюнхенската битка


Н. Гавазов

Байерн - Ливърпул: Гостите ще спечелят мюнхенската битка

Байерн Мюнхен - Ливърпул

Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен

Дата: 13.03.2019 г.

Час: 22:00

Съдия: Даниеле Орсато (Италия)

Байерн Мюнхен и Ливърпул се изправят един срещу друг на "Алианц Арена", за да  ни подарят поредните емоции футбол в осминафиналите на Шампионска лига - много отдавна този етап от плейофите на главния европейски клубен турнир не е бил изпълнен с толкова много драматизъм. Очакванията са, че и утре вечер, в снежна Германия, ще станем свидетели на много страст и горещи моменти, подобно на повечето сблъсъци до тук.

Преди три седмици двата отбора завършиха при нулево равенство на "Анфийлд". Тогава баварците излязоха на терена с идеята да не допуснат гол във вратата си и перфектно изпълниха своя план. Мърсисайдци от своя страна не бяха достатъчно настоятелни и креативни в опитите си да превземат немските редути, но пък не допуснаха гол, което е много важно в етапа на директните елиминации. Резултат 0:0 е един от най-коварните в системата на плейофите, така че развръзката остана за реванша. Впрочем, за степента на интригата и неяснотата около крайния резултат можем да съдим по коефициентите на букмейкърите, които абсолютно еднакво - с около 1.95 - дават шансове и на двата тима да продължат напред.

Байерн изигра три мача след пътуването до "Анфийлд" и постигна три победи с голова разлика 12:1. Това помогна на немския колос да стъпи на върха в Бундеслигата, изпреварвайки своя конкурент Борусия Дортмунд с допълнителни показатели. Само преди повече от месец никой не вярваше, че това може да се случи, но преобразената игра на хората на Нико Ковач и грешките на дортмундчани позволиха на мюнхенци да оглавят класирането, което е бонус към увереността и самочувствието на играчите.

Кимих и Мюлер пропускат срещата заради наказания. Към момента е ясно, че Коман се завръща в състава, но друг е въпросът, дали Кингсли ще започне като титуляр. Подобна е ситуацията с Алба, който тренира и попадна в групата. Със сигурност Толисо и Робен са аут.

Ливърпул проведе четири мача след сблъсъка с Байерн. Мърсисайдци унищожиха Уотфорд с 5:0 в един от най-добрите си двубои през този сезон, но не направиха достатъчно за да спечелят при гостуванията си на Манчестър Юнайтед и Евертън. И докато в срещата с историческия съперник ясно се виждаше, че хората на Юрген Клоп по-скоро са с прицел към това да не загубят, отколкото да взема трите точки, то в градското дерби на тима не достигна разнообразие и настоятелност в атаките, за да бъдат победени "карамелите". Тези резултати доведоха до това, че Манчестър Сити измести  Ливърпул от върха и сега действащите шампиони имат точка в повече. Последният мач на мърсисайдци преди утрешната битка бе домакинството на Бърнли, което  "червените" проведоха в щадящ  режим, но все пак спечелиха с 4:2.

Гомес, Ловрен и Кейта пропускат двубоя заради травми. Алекс Окслейд-Чембърлейн също няма да играе, след като получи лека травма на задната повърхност на бедрото в среща за резервния отбор в петък.

 

Интересни факти:

- Байерн Мюнхен спечели последните си осем домакинства.

- Ливърпул е без загуба в последните си четири мача в Германия.

- Байерн Мюнхен вкара три или повече гола в шест от последните си девет домакински срещи.

- Ливърпул е само с една победа в последните си шест пътувания.

- Байерн Мюнхен спечели последните си 4 домакинства срещу английски отбори в Европа.

- Байерн спечели последните седем дуела в осминафиналите на Шампионска лига.

- Ливърпул не е допускал гол и не е губел в последните седем мача от 1/8-финалите на Шампионска лига.

- Байерн 23 пъти е започвал плейофи в Европа с равенство като гост и само два пъти баварците не са продължавали напред.

- Ливърпул има само една загуба в последните си 17 мача срещу немски отбори (10 победи и 6 равенства).

- Байерн Мюнхен и Ливърпул по пет пъти са триумфирали в Шампионска лига.

 

Цифрите по-горе само загатват какъв сблъсък на гиганти ни очаква утре вечер. Интригата става още по пикантна от това, че съперниците са в борбата за титлата в своите вътрешни първенства, истински футболни флагмани и тук ще говорим за сблъсък между два водещи отбора от две от най-силните европейски лиги.

Всичко казано по-горе прави всяка една прогноза на мача в Мюнхен изключително трудно начинание. Особено на фона на предишните сблъсъци в Шампионска лига.

Ливърпул притежава една от най-добрите защити на Стария континент, а в добавка и един от тримата най-добри вратари. Да, трибуните на "Алианц Арена" ще дадат своя принос към играта на своите, но Мане - Салах - Фирмино, макар че не достигнаха до най-доброто през този сезон, си остава едно много опасно трио, готово да се възползва от всяка една грешка на съперника си.

Ясно е, че на "Алианц Арена" може да се получи всякакъв резултат, включително и разгромен за някой от отборите, като в голяма степен това зависи от първия гол и начина на игра след него. Нашите предположения са на страната на Ливърпул и те се основават на очакванията за малко по-активна игра на баварците, за разлика от мача на "Анфийлд". Едва ли трибуните ще търпят да гледат как техните любимци се бранят и играят с цел да не загубят. Това обаче  ще даде повече пространства на офанзивните играчи на гостите и съответно повече положения за гол. Разбира се, в не по-малка степен нещата зависят и от тактиката на Клоп - ако тя е като тази срещу Юнайтед, "червените" няма как да победят. Но немецът не прилича на човек, който два пъти се препъва в един и същи камък, така че очакванията са за по-креативна и офанзивна игра от страна на мърсисайдци.

Прогноза: Байерн Мюнхен - Ливърпул 1:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Байерн Мюнхен
(Германия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
09.03.2019 Бундеслига Байерн Мюнхен 6 - 0 Волфсбург
02.03.2019 Бундеслига Борусия М'Гладбах 1 - 5 Байерн Мюнхен
23.02.2019 Бундеслига Байерн Мюнхен 1 - 0 Херта Берлин
19.02.2019 ШЛ Осминафинали Ливърпул 0 - 0 Байерн Мюнхен
15.02.2019 Бундеслига Аугсбург 2 - 3 Байерн Мюнхен


Последни 5 срещи - Ливърпул
(Англия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
10.03.2019 Висша Лига Ливърпул 4 - 2 Бърнли
03.03.2019 Висша Лига Евертън 0 - 0 Ливърпул
27.02.2019 Висша Лига Ливърпул 5 - 0 Уотфорд
24.02.2019 Висша Лига Манчестър Юнайтед 0 - 0 Ливърпул
19.02.2019 ШЛ Осминафинали Ливърпул 0 - 0 Байерн Мюнхен


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
19.02.2019 ШЛ Осминафинали Ливърпул 0 - 0 Байерн Мюнхен
01.08.2017 Други Международни Байерн Мюнхен 0 - 3 Ливърпул
24.08.2001 Св. клубно първ. Байерн Мюнхен 2 - 3 Ливърпул - - -
  Сподели
616