Юнайтед е най-богатият клуб в Европа


Н. Гавазов

Юнайтед е най-богатият клуб в Европа

Според данни на StageUp и Leisure Business , за периода от 2003/2004 до сега доходите на европейския шампион Интер са нараснали и това позволи на италианския гранд да заеме четвърто място в класацията на най-богатите клубове в Европа. Най-голяма заслуга за това има разбира се спечелването на Шампионската лига през миналата година, което е довело повече телевизионни зрители пред екраните по време на мачовете на "нерадзурите".

Доходите на Интер от Шампионската лига възлизат на 174 милиона и миланци отстъпват единствено на големите английски клубове. Шампионът на Англия Челси е заработил 215 милиона милиона евро, другият лондонски клуб - Арсенал е успял да прибере в касите си 189 милиона евро, но все пак най-богат си остава Манчестър Юнайтед с 216 милиона приходи.

Интересното е, че Лион и Барселона делят петото място с Милан ( 169 милиона евро). "Росонерите" всъщност са единствения италиански клуб освен Интер, който попада в десетката. Рома са на 12 място с 96,7 милиона евро приходи, а Ювентус е на 13 място с 92,7 милиона.

Разликата между приходите във футбола, който се играе в Англия и останалата част от Европа става още по-фрапираща когато се вземат средните стойности от това какво печели един клуб. Те всъщност са показател и какво искат да гледат любителите на най-великата игра.

Един английски клуб е спечелил от участието си в Шампионската лига средно по 195,3 милиона евро. На второ място са италианските отбори, които са заработили средно по 84,6 милиона евро. Трети са испанските клубове, чиито доходи възлизат средно на по 53,5 милиона евро.

 

  Сподели
98