Ливърпул - Байерн: Мърсисайдци ще нанесат своя удар след почивката


Н. Гавазов

Ливърпул - Байерн: Мърсисайдци ще нанесат своя удар след почивката

Ливърпул - Байерн Мюнхен

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул

Дата: 19.02.2019 г.

Час: 22:00

Съдия: Джанлука Роки (Италия)

Ливърпул посреща Байерн Мюнхен в първи мач от 18-финалите на Шампионска лига. С оглед на статута на двата клуба, този сблъсък е един от най-значимите на този етап от турнира, ако не и най-емблематичният. Английският отбор е с богата  фенска маса по целия свят и в топ 5 по този показател в световен мащаб, баварците пък са най-успешния и популярен тим в Германия. И двата съперника имат по пет титли в Шампионска лига, а амбициите им включват и шести триумф в турнира. Без съмнение, този сблъсък ще привлече вниманието не само на почитателите на тези два отбора, но и това на неутралните фенове. 

 

Ливърпул игра финал в миналогодишното издание на Шампионска лига, но през този сезон премина през иглени уши в плейофите. Впрочем, мърсисайдци сами си усложниха живота в т.нар. "група на смъртта" и поставиха под съмнение по-нататъшното си участие в турнира, като  трите загубени гостувания поставят много въпросителни пред колектива на Юрген Клоп. Все пак голът на Мохамед Салах в 34-та минута в последния кръг срещу Наполи се оказа решаващ и достатъчен, за да наблюдаваме "червените" и през пролетта в Шампионска лига.

Що се отнася до вътрешните състезания, мърсисайдци допуснаха две равенства в края на миналия месец и началото на този, но в миналия кръг срещу Борнемут отговориха на критиците с чудесна класическа победа над Борнемут. Сега Ливърпул дели първото място във Висшата лига с Манчестър Сити, но трябва да отбележим, че "червените" имат мач в ръкава си, което им дава известно предимство пред "гражданите".

 

 

Байерн Мюнхен нямаше проблеми с класирането си за плейофите в Шампионска лига. Големият въпрос, който баварците трябваше да решават в груповата фаза на турнира бе свързан с първото място в квартета. Хората на Нико Ковач показаха класа и воля в последния си мач от този етап на състезанието и завършвайки 3:3 на терена на Аякс, спечелиха групата, оставяйки  холандците зад себе си.

Не така гладко обаче се развиват нещата за Байерн Мюнхен в Бундеслигата. Да, тимът спечели последните си два мача и се доближи до Борусия Дортмунд след двете равенства на "жълто-черните", но загубата с 3:1 на "Бай Арена" в началото на месеца е в статистиката, а обезпокоителното е, че баварците допускат голове във всеки един мач през новата година, включително получиха две попадения от аутсайдера Аугсбург през уикенда.

 

 

Ливърпул влиза в мача с големи проблеми в защитен план. Джо Гомес се възстановява от операция, Върджил Ван Дайк изтърпява наказание, а днес стана ясно, че тази среща идва много рано за възстановяващия се Деян Ловрен. Това означава, че освен Матип, "червените" нямат друг централен защитник. Така Клоп ще бъде принуден да постави Фабиньо до камерунеца в сърцето на отбраната, а това не е добра новина за англичаните, защото ролята на бразилеца е полузащитата и към момента Фабиньо не ни убеждава, че е успешен като защитник.

Байерн също има своите кадрови проблеми, макар и не толкова силно изразени. Робен и Толисо лекуват травми, а днес стана известно, че Жером Боатенг остава в Германия заради стомашни проблеми. Томас Мюлер пък ще изтърпи наказание, а Франк Рибери ще пътува за Острова по-късно, заради раждане на съпругата си. Добрата новина е готовността на Коман за мача и вероятно 29-годишният французин ще започне на левия край на атаката.

 

Двата отбора имат няколко емблематични сблъсъка през 70-те и 80-те години, но след това си "взеха" почивка и за последните 20 години имат само две срещи помежду си. Веднъж през 2001 г. в Суперкупата на Европа, а след това през 2017 в "Ауди Къп". И двата мача бяха спечелени от английския отбор.

 

 

Големият въпрос е какво ще се случи утре вечер. Нашите предположения са за комфортна победа на Ливърпул. Мърсисайдци превърнаха "Анфийлд" в своя крепост през този сезон, а всички хора на Клоп в един глас заявяват за своята решителност да подарят нещо голямо на своите лоялни фенове през този сезон. Знаменитото атакуващо трио в лицето на Мохамед Салах, Садио Мане и Боби Фирмино пък започва да набира обороти и по всичко изглежда, че е на път да повтори резултатите от миналата кампания. Като добавим и фактора домакинство, както и очевидният спад в играта на баварците в сравнение с предишния сезон и пропускливата защита в последните двубои - нищо добро не очаква гостите във вторник вечер.

Напълно е възможно мюнхенци да издържат на натиска до почивката, да получат само един гол и дори да запазят суха мрежата си, но практиката показва, че баварците са най-уязвими през второто полувреме, което предполага, че Ливърпул ще нанесе своя основен удар именно тогава.

Прогноза: Ливърпул - Байерн 3:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Ливърпул
(Англия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
09.02.2019 Висша Лига Ливърпул 3 - 0 Борнемут
04.02.2019 Висша Лига Уест Хям 1 - 1 Ливърпул
30.01.2019 Висша Лига Ливърпул 1 - 1 Лестър
19.01.2019 Висша Лига Ливърпул 4 - 3 Кристъл Палас
12.01.2019 Висша Лига Брайтън 0 - 1 Ливърпул


Последни 5 срещи - Байерн Мюнхен
(Германия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
15.02.2019 Бундеслига Аугсбург 2 - 3 Байерн Мюнхен
09.02.2019 Бундеслига Байерн Мюнхен 3 - 1 Шалке 04
06.02.2019 Купа на Германия Херта Берлин 2 - 2 Байерн Мюнхен
02.02.2019 Бундеслига Байер Леверкузен 3 - 1 Байерн Мюнхен
27.01.2019 Бундеслига Байерн Мюнхен 4 - 1 Щутгарт


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
01.08.2017 Други Международни Байерн Мюнхен 0 - 3 Ливърпул
24.08.2001 Св. клубно първ. Байерн Мюнхен 2 - 3 Ливърпул - - -
  Сподели
699