Рома - Барселона: Мисия - невъзможна


Н. Гавазов

Рома - Барселона: Мисия - невъзможна

Рома - Барселона
Стадион: Олимпико", Рим
Дата: 10.04.2018 г.
Час: 21:45 ч.
Съдия: Клеман Турпен (Франция)

Рома посреща Барселона в мач-реванш от 1/4-финалите на Шампионска лига. След 4:1 за каталунците на "Камп Ноу", много малко са тези, които вярват, че римляните ще успеят да върнат интригата в това противопоставяне. Италианският отбор трябва да вкара три гола на лидера в класирането на Примера дивисион и в същото време да запази суха вратата си. През този сезон "вълците" записаха четири домакинства в турнира, в които постигнаха три победи и едно равенство с общ резултат 5:0, като само в мача с Челси вкараха три попадения - всеки сам може да прецени за себе си шансовете на Рома да вкара три чисти гола на Барселона.

Иначе в първата среща римляните успяваха да спрат атаките на своя противник и дори да атакуват, а в този период дори имаше спорно положение в наказателното поле на домакините със събарянето на Един Джеко. Съдията подмина това нарушение, а за спорния характер можем да съдим по реакцията на испанските журналисти - симпатизиращите на каталунския отбор твърдяха след мача, че не е имало дузпа, а промадридските убеждаваха, че реферът не е постъпил правилно. Куриозното е, че самите футболисти на Рома помогнаха на своя противник да открие резултата. В края на първото полувреме Де Роси отправи топката във вратата си, а този трик бе повторен от Манолас в началото на второто полувреме. В атака италианците създадоха само три реални положения за гол, като едното завърши с попадение.

Впрочем, поражението от Барселона извади Рома извън релси. Тимът не успя да се настрои на вълна Шампионска лига и през уикенда претърпя изненадващо домакинско поражение във важен мач с  Фиорентина. Тази загуба доведе до това, че градският съперник Лацио се изравни по точки с колектива на Еузебио Ди Франческо, който продължава битката за третото място в Серия А.

Барселона през този сезон изглежда отлично в отбрана и това се вижда в мачовете не само със слаби противници, но и в такива като с Реал Мадрид, Атлетико, Атлетик. А прагматичната игра на "блаугранас" отдавна вече не е новина за феновете. В родното първенство каталунците не вкарват много като гости. Повече от три гола бяха вкарани само в три от 16-те пътувания на Барселона в Примера дивисион. Преди четвъртфиналния сблъсък с Рома каталунците се забавляваха с Леганес, като Лео Меси вкара три гола и изпревари Мохамед Салах в надпреварата за "Златната обувка" на Европа. Барселона е едноличен лидер в класирането и с 11 точки преднина от втория Атлетико. Сега единственият въпрос за "блаугранас" във вътрешното първенство е, дали Реал Мадрид ще устрои шампионски коридор преди мача между двата отбора, така че хората на Валверде могат спокойно да се съсредоточат върху европейската сцена.

Двата отбора са се срещали пет пъти. През 2002 година Рома направи 1:1 на "Камп Ноу", а след това спечели с 3:0 у дома. През 2015 година първият мач в Рим също завърши при резултат 1:1, докато в реванша каталунците пометоха съперника си с 6:1.

Добрата новина от лагера на Рома е завръщането на Раджа Наинголан. Извън строя остава Карсдорп, който лекува травма. Гостите са без контузените Дине и Сампер, а Коутиньо не може да участва в турнира, тъй като вече игра за Ливърпул. Бускетс се възстановява и мачът в Рим идва много рано за испанеца.

Едва ли ще видим открит футбол на "Олимпико". Барселона вече взе своето  в първия мач, за това гостите няма да атакуват с пълни сили. Каталунците знаят, че маниерът на игра на "вълците" е изпълнен с физическа борба, за това и хората на Ернесто Валверде ще се пазят от ненужни травми. Рома от своя страна ще се пази от излишни рискове, поставяйки си като първостепенна задача да не допусне гол. Очакваме поредната доза прагматизъм от страна на Барселона и по-внимателни действия на италианците, които вече опитаха жилото на своя съперник. Как ще завърши всичко това? Много е вероятно с резултатно равенство от 1:1, но не по-малко вероятно е гостите да запишат поредната победа, което няма да е никак изненадващо. Като цяло, мисия - невъзможна за "вълците" . 

Прогноза: Рома - Барселона 1:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Рома
(Италия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
07.04.2018 Серия А Рома 0 - 2 Фиорентина
04.04.2018 ШЛ Четвъртфинали Барселона 4 - 1 Рома
31.03.2018 Серия А Болоня 1 - 1 Рома
18.03.2018 Серия А Кротоне 0 - 2 Рома
13.03.2018 ШЛ Осминафинали Рома 1 - 0 Шахтьор Донецк


Последни 5 срещи - Барселона
(Испания)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
07.04.2018 Примера Дивисион Барселона 3 - 1 Леганес
04.04.2018 ШЛ Четвъртфинали Барселона 4 - 1 Рома
31.03.2018 Примера Дивисион Севиля 2 - 2 Барселона
18.03.2018 Примера Дивисион Барселона 2 - 0 Атлетик Билбао
14.03.2018 ШЛ Осминафинали Барселона 3 - 0 Челси


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
04.04.2018 ШЛ Четвъртфинали Барселона 4 - 1 Рома
24.11.2015 ШЛ група E Барселона 6 - 1 Рома
16.09.2015 ШЛ група E Рома 1 - 1 Барселона
05.08.2015 Приятелски срещи Барселона 3 - 0 Рома
26.02.2002 Шампионска Лига Рома 3 - 0 Барселона
  Сподели
204