Осем интриги в осминафиналите на ШЛ


Н. Гавазов

Осем интриги в осминафиналите на ШЛ

В понеделник в Нион бяха определи двойките от осминафиналите на Шампионска лига. FUTBOL TV се завръща към жребия, за да се опита да открие главните интриги в предстоящите сблъсъци. А те са осем.



Байерн Мюнхен - Арсенал

Шегаджиите вече говорят, че единственият начин Арсенал да избяга от топ отборите в осминафиналите на Шампионска лига е да прежали топ 4 на Висшата лига на Англия. Лондончани спечелиха групата си, изпреварвайки ПСЖ и попаднаха на... Байерн, който отстъпи първото място на Атлетико.

Наистина ли са толкова зле нещата? Първи и за успокоение, отборът на Унай Емери се натресе на Барселона. Второ, Арсенал има много по-добри шансове да преодолее баварците, отколкото в предишни години. Очевидно е, че Байерн изпитва проблеми през този сезон и той най-вече по отношение на отбранителната си линия. И, ако нападателите на Айнтрахт и Ростов вкараха по 2-3 гола на Нойер, какво пречи на Санчес и Жиру да направят същото? Допълнителен плюс е това, че реваншът ще се проведе в Лондон.

Да, статистиката е много лоша за англичаните, които никога не са отстранявали Байерн в Шампионска лига, а и Анчелоти има три победи срещу една на Венгер. Но нали все някога трябва да се сложи край на това?

Шансове: Байерн - Арсенал 40:60





Реал Мадрид - Наполи

Може би най-предвидимата двойка. Никой не отрича силата на Наполи, както и качествата на Маурицио Сари, но истината е, че неаполитанци не впечатляват през този сезон и още ближат раните от загубата на Гонсало Игуаин. Някой ще каже за първото място в групата, което е факт, но е и факт, че това бе най-слабият квартет в груповата фаза на турнира. А още по-малко трябва да очакваме чудеса от "партенопеите" в отсъствието на Аркадиуш Милик.

Шансове: Реал Мадрид - Наполи 70:30




Ювентус - Порто

Изключително интересен сблъсък. От гледна точка на състава фаворит в него е Ювентус. Португалците обаче играят много силно у дома си и това се видя в групите, в които не допуснаха загуба на "Драгао". Освен това в колектива на Нуно Санто има няколко талантливи футболисти, които имат способността да играят на различни позиции, в добавка Серия А е много по-напрегнато първенство, отколкото португалската Примейра, където на всичкото отгоре обичат да отлагат по някой и друг мач на грандовете в навечерието на важен европейски сблъсък. Всичко това ще е от полза за хитрите португалци, които са напълно способни са изригнат в един мач. А това ще е напълно достатъчно.

Шансове: Ювентус - Порто 55:45




Манчестър Сити - Монако

Ситуацията с тази двойка много прилича на тази при горната. Монако отстъпва по класа на изпълнителните, но може би Фалкао и компания ще създадат по няколко положения в двата мача, които могат да се окажат фатални за "гражданите". А монеканци бележат през този сезон и вече имат 53 гола в Лига 1 - за справка, Ница и ПСЖ имат общо 64 попадения. Да, тук става дума за съперник като Манчестър Сити, но като знаем, че на вратата на английския отбор е неувереният Браво, напълно е възможно да видим два интригуващи сблъсъка.

Шансове: Манчестър Сити - Монако 55:45




Бенфика - Борусия Дортмунд

Може би и двата отбора ще кажат, че съперникът не е непроходим и ще бъдат прави. Бенфика е сплав от опит и талантлива младеж, като "орлите" впечатляват с атакуващия си футбол и високата преса в стил Юрген Клоп. Борусия Дортмунд не е далече от този стил, проблемът за немците е, че те ще са подложени на по-голям натиск, освен това този сблъсък ще е първи плейоф в Шампионска лига за Томас Тухел и не е ясно как ще се справи специалистът в него. Едно е сигурно - двата отбора много атакуват, много допускат и е напълно възможно мачовете в Лисабон и Дортмунд да бъдат най-резултатните в осминафиналите на Шампионска лига.

Шансове: Бенфика - Борусия Дортмунд 50:50




Байер - Атлетико

Трудно е да кажем с какво Байер може да се противопостави на Атлетико. Вярно е, че двата тима се срещнаха в осминафиналите на турнира сезон 2014/15 и тогава размениха победи с по 1:0, а Облак хвана три дузпи, но сега нещата изглеждат по-различно. "Аспирините" редовно допускат голове, а "дюшекчиите" вече са със статут на топ клуб. И все пак, отчитайки манталитета на немците, напълно е възможно да се получат два здрави мача, които да опънат нервите на Диего Симеоне и играчите му.

Шансове: Байер - Атлетико 40:60




Лестър - Севиля

Лестър се представя много различно във Висшата лига и в Шампионска лига и колкото и вече познат да ни е отборът на Клаудио Раниери, толкова си остава една голяма загадка. "Лисиците" убедително спечелиха групата си и си позволиха да отпуснат ръце едва в последния мач, който бе без значение за класирането. Що се отнася до Севиля, тимът израсна при Хорхе Сампаоли. Андалусците без проблеми се класираха за плейофите на турнира, демонстрирайки стабилност и сработеност във всички линии, а това бе прехвърлено и във вътрешното първенство, където тимът се представя блестящо. Трудно ще е на Лестър в този сблъсък, но едва ли отборът на Раниери можеше да намери по-удобен съперник. Напълно е възможно "лисиците" да приемат ролята на втори номер срещу атакуващите испанци и да чакат своя шанс на контраатака, връщайки магията от миналия сезон.

Шансове: Лестър - Севиля 40:60




ПСЖ - Барселона

Един от най-интересните сблъсъци, в който ще се срещнат стари познайници. Тиаго Мота и Максуел играха заедно на "Камп Ноу", Люк Дине няколко години се бореше за място в отбраната на ПСЖ, в треньорския дуел ще се срещнат Емери и Енрике, които отлично се познават от Примера дивисион, а нека припомним, че Ди Мария и Хесе играха за историческия съперник на каталунците. Парижани преживяват процес на преустройство и не изглеждат толкова стабилни както в предишни години, но и защитата на Барселона не блести с изявите си и понякога прави причудливи неща. Дали точно това няма да увеличи шансовете на французите в сблъсъка?

Шансове: ПСЖ - Барселона 45:55

  Сподели
327