Франция е световен шампион!


В. Мухарски

Франция е световен шампион!

Франция спечели Мондиал 2018. "Петлите" се наложиха с 4:2 над Хърватия във финала на Световното първенство в Русия. Двубоят бе интересен и предложи 6 гола (по три в двете полувремена), спорни положения и много емоции на феновете.

Половин час преди старта - надпреварата бе официално закрита на стадион “Лужники". Изпълнителните на химна на СП - Ники Джам, Ера Истрефи, Уил Смит пяха на живо в комбинация с впечатляваща хореография, подготвена от домакините. Малко след това се стигна до изпълнението на традиционната руска песен "Калинка" от Аида Гарифулина. Голямата изненада беше включването в песента на бразилската легенда Роналдиньо, който свиреше на ударен инструмент.

Иначе Франция започна предпазливо мача, но въпреки това поведе в 18-ата минута. Гризман успя да си изработи нарушение, за което имаше полемики, но в крайна сметка реферът бе категоричен. След изпълнението Гризман центрира, а Манджукич злощастно си отбеляза автогол. Освен това останаха и сериозни съмнения, че Пол Погба е в засада, а той също скочи за топката.

В 28-ата тимът от Балканите изравни. Вида чукна към Перишич на границата на наказателното поле, той финтира Нголо Канте и шутира между куп от играчи, пращайки топката в мрежата на Юго Лорис - 1:1. В 38-ата минута Франция отново излезе напред в резултата, но това бе най-спорното положение в мача. В 34-ата имаше игра с ръка на Перишич в наказателното поле на Хърватия. След центриране от корнер топката се отби в ръката на Перишич, която не беше до тялото. Съдията Питана реши да изгледа видеоповторенията и след известно колебание отсъди дузпа. От бялата точка Гризман бе точен за 2:1.

След почивката не останаха съмнения в класата на "петлите". След час игра Мбапе центрира отдясно, Гризман, чукна още по-назад към Пол Погба, който не успя при първия си опит за удар, но при добавката матира Субашич - 3:1. Пет минути след това Франция опита да убие съвсем интригата, отбелязвайки нов гол. Люка Ернандес асистира на Мбапе, който шутира от 19 метра по земя, а вратарят Субашич не успя да реагира - 4:1.

В 69-ата минута интригата за момент се върна, тъй като Хърватия намали резултата. Лорис направи невероятна грешка, след като тръгна да финтира Манджукич и прати кълбото в крака на нападателя, за когото не бе проблем да вкара на празна врата - 4:2. До края Франция успя да удържи натиска на своя съперник и да зарадва феновете си с трофея.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
883