Далич: Мисля за финала, а не за Висшата лига


И. Ангелов

Далич: Мисля за финала, а не за Висшата лига

Наставникът на Хърватия Златко Далич отклони темата когато бе запитан за спекулациите, свързващи го с поемане на отбор от английската Висша лига. Далич си спечели много слава след достигането на финала на Световната купа в Русия тази година, и преди финала 51-годишният каза:

"Не мога да мисля за това сега защото това ще изпрати грешно послание на хората в Хърватия точно когато ние се опитваме да станем най-добрият отбор в света. Но може би. Сега ние ще опитаме да направим нещо голямо. 

"В големите европейски лиги се говори само за търговски марки и това е грешно. Хората получават големи позиции защото са били големи играчи. Но какво означава това? 

"Аз започнах в малък клуб. Аз веднага им казах, че голямо име означава голяма грешка и ще струва скъпо. На мен нищо не ми е давано наготово, за разлика от ситуацията при някои европейски мениджъри, които са в позицията си само заради името си. 

"Винаги съм казвал: 'Дайте ми Барселона или Мадрид и ще печеля титли.' През кариерата си аз винаги съм тръгвал по най-трудния път и съм се борил. Аз не исках да остана в Хърватия, да съм посредствен и да живея от дарения. Затова заминах в чужбина. Нас не ни уважават в Европа, въпреки че треньори като Славен Билич и Нико Ковач имат успехи. Аз започнах от дъното и след година бях на върха в Азия.

"Когато Хърватия се обади нямах съмнения. Аз знаех какво можем да направим с моята увереност и тези играчи. Хората като мен, Ковач и Билич са доказателство, че знаем какви сме. Но ни подценяват като треньори. Сега ние показахме какво можем да постигнем и сме горди с това."

  Сподели
481