В Иран започнаха да издирват фенове, нарушили законите на шериата


Н. Гавазов

В Иран започнаха да издирват фенове, нарушили законите на шериата

Религиозната полиция на Иран започна издирване на фенове на националния отбор на страната, които по време на финалите на Мондиал 2018 си позволиха поведение, нарушаващо нормите на ислямските закони в страната. Напомняме, че основният закон в ислямската държава са правилата на  шериата, които ограничават огромна част от правата на хората, като сред някои от тях са забрана за  употреба на алкохол, забрана на жените да се появяват без покрити глави извън своя дом, както и това, че на обществените места е забранено присъствието на жени и мъже, които не са в съпружески отношения.

Камерите от стадионите в Русия обаче показаха млади хора от Иран, които свободно празнуват участието на националния отбор на страната си във финалите на Мондиал 2018, по подобие на останалата част от човешката цивилизация.

Това силно е възмутило ислямските ръководители на Иран, като особено огромно е недоволството от факта, че мъже и жени са употребявали алкохол (бира) по време на мачовете в Русия. Най-голямо обаче е възмущението, че това се случи по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, през който се пости от сутрин до залез и дори е забранено да се пие вода. Напомняме, че по време на този период дори на туристите в Иран не се позволява да употребяват храна на обществените места.

Сега религиозната полиция е започнала издирване на онези граждани на ислямската държава, които не са спазвали нормите на шериата. Съобщава се, че ще бъдат използвани записи от мачовете на Мондиал 2018, както и материали в Интернет, от които има в изобилие.

Наказанията за подобен тип нарушения в Иран се смекчиха през последните години, но въпреки това нарушителите са изправени пред поне 70 удара с камшик на публично място до затвор от 2-3 години.

Както е известно, през миналата седмица властите в ислямската държава арестуваха 18-годишната Маиде Ходжабри, която в акаунта си в Инстаграм публикува снимки, на които освен, че позира без покрита глава, но и танцува, което е забранено за жените в Иран. В момента прокуратурата поиска 4 години лишаване от свобода за девойката и нанасяне на 80 удара с камшик.

 

През август 2017 година властите задържаха 64 млади хора, които си бяха организирали празнична вечер край басейн в частен дом в град Исфахан. Тогава полицията излови нарушителите благодарение на снимките на участниците в забавата, които те си правеха по време на самия купон. 64-та бяха обвинени в употреба на алкохол, танцуване в полуголо състояние и в поощряване на нравственото падение. Младежите бяха подложени на публичен процес и осъдени на глоба и полагане на обществен труд за по 150 часа. Искането на прокуратурата за затвор бе отхвърлено заради младостта на извършителите, чистото им съдебно минало и това, че все пак са се намирали зад стените на частен дом.

  Сподели
498