Bild: Матеус е част от пропагандата на Путин


Н. Гавазов

Bild: Матеус е част от пропагандата на Путин

Журналистът от немското издание Bild Джулиан Райхелт подложи на критика легендарния футболист на националния отбор на Германия Лотар Матеус за срещата му с президента на Руската Федерация Владимир Путин.

"Матеус е прекалено умен, за да не знае, какви ужасни престъпления пряко носи Путин. Той доброволно позволява на убиец да сияе на неговия фон. Путин се опитва да разсее съмненията в своите действия, да се противопоставя на неопровержимите факти и своята пропаганда. Матеус става част от тази пропаганда. Ако ръката на Путин наистина е в кръв, а Матеус хваща тази ръка, значи той оправдава тази машина за убийства. В този момент той потъпква спорта, който му е дал толкова много", написа Райхелт.

Напомняме, че ръководителят на руската държава е обвиняван за репресиите в собствената си държава, но най-вече за незаконното анексиране на Крим, което е нарушение на всякакви международни договори, включително на Беловежкото споразумение от декември 1991 година и на Будапещенския меморандум от 1994 година, според които Русия изрично приема границите на Украйна с Крим в състава си.

Освен това по-рано през тази година международна следствена група доказа, че сваленият малайзийски самолет в Украйна през 2014 година е атакуван от ракета от комплекса за противовъздушна отбрана "Бук", който Русия е предала на сепаратистите в Донецка област. В действителност, престъплението е извършено от руска бригада, чиито военнослужещи са без отличителни знаци на руската армия, с цел прикриване на помощта на Русия за престъпниците от Донецка област.

Матеус отговори в акаунта си в Туитър: "Политиката и спортът не бива да се отделят един от друг, но за нас, спортистите, най-важно е честното и мирно съревнование. Руснаците организираха фантастично Световно и показаха на света своето гостоприемство и сърдечност, за което заслужават благодарност.

Тази благодарност изразих на президента Путин. Спортът обединява хората от различни страни и култури, а това ще помогне в изграждане на мостове и поддържане на диалога. Това е по-добре от самоизолация, бойкот и нежелание да говориш един с друг", написа Матеус.

  Сподели
443