Англия пречупи шведската стомана и е на полуфинал на Мондиал 2018


Н. Гавазов

Англия пречупи шведската стомана и  е на полуфинал на Мондиал 2018

Англия победи Швеция с 2:0 в мач от четвъртфиналите на Мондиал 2018, който спокойно можем да определим като един от най-скучните от този етап на турнира до момента, намиращ се по-близо до двубой от Чемпиъншип, отколкото до толкова голям форум. Съперниците започнаха много внимателно и разчитаха основно на дълги топки към своите нападатели, които бяха разгадавани от съперниците. Високото разположение на Йънг и Трипиер не позволиха на скандинавците да развият своята игра по фланговете, а добре организираната отбрана на шведите пък спираше атаките на англичаните.

Така първото полувреме не предложи почти нищо интересно. И все пак трябва да отбележим няколко момента.

В 26-та минута съдията отсъди засада на Берг и така лиши шведа от възможността да излезе лице в лице с Пикфорд. Четири минути по-късно резултатът бе открит. При заучено положение от корнер, изпълнен от Ашли Йънг, защитникът Хари Магуайър използва ръста си и остави без шанс противниковия вратар 1:0 за Англия. В самия край на полувремето Рахим Стърлинг пропиля златна възможност да удвои преимуществото на британците. Играчът на Манчестър Сити обаче не успя да преодолее Олсен, а след това не подаде на съотборници в наказателното поле на шведите, демонстрирайки обичайната си лакомия.

Втората част започна с по-активна игра от страна на скандинавците. Така се стигна до опасен удар с глава на Берг в 48-та минута, но отличната намеса на Пикфорд спаси отиващата в долния ляв ъгъл топка. Постепенно хората на Гарет Саутгейт дойдоха на себе си и мачът навлезе в обичайното си русло – бавни атаки, дълги топки, грешки на 22-та и борба в средата на терена.

Около 55-та минута британците се настаниха около наказателното поле на скандинавците, бяха изпълнения два корнера, които създадоха хаос пред Олсен, последваха няколко опасни центрирания и кулминацията на тази дълга атака завърши с втори гол във вратата на шведите: Джеси Лингард пред дъгата на наказателното поле прехвърли всички противникови защитници и изскочилия от дълбочина Деле Али без проблеми направи 2:0!

След този гол играта се раздвижи и най-после на терена стана по-интересно, отколкото на трибуните. Шведите вече не се бранеха с 11 човека, а това даде възможност на англичаните малко по-бързо и по-опасно да атакуват.

В 61-та минута трябва да отбележим поредното отлично спасяване на Пикфорд след удар на Берг от близка дистанция. Последва добра английска атака, която Стърлинг отново пропиля.

В 70-а минута грешка на британците в средата на терена доведе до бърза шведска атака, която завърши с поредното феноменално спасяване на Пикфорд.

Постепенно двубоят загуби своята острота, играта се накъса от нарушения, грешаха футболистите и на двата отбора, а желанието на иначе борбените шведи да обърнат мача започна да намалява с всяка изминала минута.

Така Англия за първи път от 1990 година се класира за полуфиналите на Световното първенство, където очаква победителя от мача между Русия и Хърватия. Тази среща ще се проведе на 11 юли в Санкт Петербург.

  Сподели
277