Мондиал 1986 Мексико: Божията ръка


Н. Гавазов

Мондиал 1986 Мексико: Божията ръка

Световното първенство през 1986 година ще бъде запомнено като едно от най-скандалните във футболната история. Първият скандал избухва още през 1983 година, когато Колумбия, първоначално избрана да бъде домакин на големия форум, взема решение да се откаже. Политическата нестабилност и икономическата криза в страната карат ФИФА да премести шампионата в Мексико, което общо взето се оказва правилно решение. В тази страна футболът е не по-малко "начин на живот", отколкото в Бразилия, Аржентина или Уругвай. Освен това, държавата разполага с великолепни стадиони и добра инфраструктура, а и с безценен опит от 1970 г. И така, Мексико стана първата страна в света, приютила на два пъти световното футболно семейство. 

Другият ярък сандал е свързан с четвъртфиналната среща между Аржентина и Англия, в която и досега се говори за ръката на Диего Марадона. В началото на второто полувреме аржентинецът скочи за една топка заедно с вратаря на англичаните Питър Шилтън и с ръка отбеляза гол. Цял свят видя попадението, но не и главният и страничният арбитър. Лошото е, че това бе българинът Богдан Дочев, а още по-лошото е, че той първи призна гола. Точно по това време е историята с българската следа при покушението срещу Папа Йоан-Павел II, та нашият рефер наля допълнително масло в огъня, а шумотевицата и коментарите около българската следа в попадението на Марадона отекват със страшна сила, за радост или за зло, те не намират място в тогавашния български печат, които има за задача да поднася "правилната" информация на злощастния читател (не по-различна е сега ситуацията, но това е друга тема). Само след четири минути Марадона поема топката от ръцете на своя вратар, прекосява триумфално целия терен, преодолява 7 от английския тим плюс вратаря и я забива в мрежата. Този извънземен гол трябва да се види на живо, но ако все пак трябва да се опише, най-точно го прави LÉquipe: "При първия гол, ако Марадона си бе признал играта с ръка, щеше да стане по-велик от Наполеон. Уви! Остана с нисък на ръст и нисък на морал. При втория, той преодоля цяла Англия, заедно с всичките й бивши колонии!". До края на полувремето се играе пред една врата, тази на аржентинците, като британците успяват да върнат само един гол чрез Линекер и се прибират у дома си. Мнозина специалисти са на мнение, че "Трите лъва", които имат изключително силен отбор по това време, са лишени от титлата. Други пък смятат, че Аржентина е по-добрият тим. Спорът продължава и до днес...

Следващият скандал е свързан с футболистите от националния отбор на Португалия, които след първия си мач от груповата фаза обявяват стачка и отказват да тренират, заплашвайки, че ням да участват в първенството. Причината? Тя е стара както земята - пари. 

Иначе, 10 от 24-те финалисти от Мондиал 1982 не успяват да се класират за Световното в Мексико. Холандия, Чехословакия, Югославия, Австрия ги няма, но това вече не е сензация, защото силите в световния футбол започват да се изравняват. 

Относно България, националите ни имат изключителната чест да участват в първия мач на турнира. На терена на "Ацтека" са Георги Димитров, Боби Михайлов, Наско Сираков, Пламен Гетов, Ники Арабов, Сашо Марков, Живко Господинов, Искренов, Аян Садъков, Стойчо Младенов и Ради Здравко. Българите имат много силен национален отбор, с много здрава защита, но в Мексико не показва и половината от играта, която демонстрира в квалификациите. Слуховете говорят, че за това е виновен треньорът Иван Вуцов, който на Белмекен подлага на такива физически натоварвания футболистите, че те остават без сили за Световното. 

Осем минути преди края на мача с италианците Ради Здравков центрира отдясно и Наско Сираков връща попадението на Алесандро Алтобели. 1:1 срещу действащия шампион! "Футболът ви е наивен и демодиран. Понякога затруднявахте италианците, но то бе по-скоро плод на тяхното великодушие", сваля ни на земята Пеле. Срещу Южна Корея цяла България очаква първа победа на Световно и надеждите придобиват реалност след гола на Гетов през първото полувреме. Спомняте ли си за голмайсторите ни от 1966-та? Картината е същата. Автоголът на Георги Димитров е последното попадение в мача. В последната среща основната задача на българите е да не дразнят аржентинците, които чрез Валдано и Буручага се задоволяват да ни вкарат само два гола. 

В нашата група нещата се развиват предсказуемо. Фаворитите се класират за следващата фаза, а заради променения регламент (4-те най-добри отбора, класирали се трети в групата, продължават на осминафиналите), България се добира до плейофите. Там ни чака Мексико и 120 000 екзалтирани фенове. Тайните мисли за успех срещу домакините приключват още през първите десетина минути, когато с невъоръжено око се вижда, че нашите отстъпват на мексиканците. С голове на Негрете и Сервин "ацтеките" продължават към четвъртфиналите, а "трикольорите" се прибират у дома си. 

Изненадите в предварителните групи са две. Първото място на Дания, която без проблеми се справя с шотландци и германци, и издевателства над уругвайците. По-страховита е втората изненада, която се случва в група F. Мароко прави равенства срещу Полша и Англия, и печели с 3:1 мача си с Португалия. Така африканците завършват първи в групата, а европейците си спретват невероятна въртележка, в която оцеляват англичани и поляци. 

Трябва да кажем, че в двубоите от предварителните групи впечатляват Бразилия и СССР, като играта на "сборная" е толкова добра, че букмейкърите ги поставят на второ място за спечелване на световната титла. 

В осминафиналите Бразилия се справя с Полша, Аржентина минимално печели срещу Уругвай, Англия помита Парагвай, а Германия трудно побеждава Мароко. Тези резултати не са изненадващи, с изключение може би на малкия марж в успеха на "албисилесте", но това не бива да ни учудва много, тъй като мачовете между двата южноамерикански отбора винаги са носели в себе си принципен характер. Относно сблъсъка между Франция и Италия, предварителните прогнози сочат победа за европейските шампиони. Попаденията на Платини и Стопира потвърждават това. Изненадите са при отпадането на СССР от Белгия и на победата на Испания с 5:1 над Дания. Според някои специалисти, загубата на източноевропейците се дължи на факта, че в последния мач от предварителните групи Лобановски дава почивка на титулярите и отборът губи игровият си ритъм. 

За четвъртфиналният сблъсък между Аржентина и Англия вече стана дума. Шоуто в останалите три срещи е не по-малко. Само трябва да кажем, че победителите в тях се определят чрез изпълнение на дузпи. Бразилия и Франция завършват в редовното време 1:1, а при дузпите Платини изпуска. Сократес и Жулио Сезар обаче са неточни за бразилците и "селесао" тръгват към дома. Нулевото равенство между германци и мексиканци праща двубоя в дузпи, където европейците печелят с 4:1. В двубоя между Испания и Белгия Колеманс открива в 35-та, а Сеньор изравнява в 85-та. При дузпите белгийците са по-хладнокръвни, Елой пропуска от "Ла Фурия". 

Полуфинал. Франция - Германия. Дали този път французите ще успеят? Уви, не. Сякаш прокоба е налегнала "трикольорите". Трети полуфинал, трета загуба и за трети път от Германия! Бреме открива резултата в 9-та минута, а Фьолер слага точка минута преди последния съдийски сигнал.

В другата среща Аржентина проспива първото полувреме срещу Белгия, но след почивката Марадона вкарва два гола и "албиселесте" е на финал. 

Двубоят се получава достатъчно напрегнат и интересен. Аржентина започва активно и в 23-та минута Браун открива резултата. След почивката Хорхе Валдано удвоява преимуществото, но това не означава, че немците ще се предадат. В 74-та минута Румениге, а в 80-та Фьолер изравняват резултата. В 83-та все пак Бурачага носи заслужена победа на Аржентина. Карлос Билардо и Диего Марадона стават главните триумфатори на това Световно. За немците остава да си направят изводи от поражението във финала, а дали те са правилни, ще видим след четири години. 

 

СТАТИСТИКА

Мачове: 52

Голове: 132

Средна резултатност: 2.54

Зрители: 2 393 031

Средна посещаемост: 46 020

Голмайстор: Гари Линекер (Англия) 6 гола

 

  Сподели
383