Мондиал 1958 Швеция: Бразилия стъпва на върха


Н. Гавазов

Мондиал 1958 Швеция: Бразилия стъпва на върха

След спиращият дъха турнир в Швейцария, новото Световно първенство се очаква с голямо нетърпение. Все нови и нови отбори вземат участие в квалификациите и турнирът спокойно вече може да бъде определен като номер едно на планетата.

Квалификациите подаряват на публиката няколко сензации. Победителите в първите четири шампионата Уругвай и Италия не успяват да попаднат във финалната част. "Селестес" губи от Парагвай, а италианците за първи и последен път не участват заради поражението си от Северна Ирландия. 

Труден се оказва пътя на Бразилия. "Селесао" завършва 1:1 при гостуването си на Перу, а у дома побеждават само с 1:0, като в края на мача противникът пропуска изгодно положение за гол. Треньорът е сменен с Висенте Феоле, който кани Пеле и променя схемата на игра на 4-2-4. 

Шведите също имат проблеми, защото по това време футболът в страната е аматьорски и най-добрите футболисти бягат в Италия. На тях гледат като бегълци и не ги канят да играят за националния отбор. По молба на старши-треньора на отбора Федерацията на страната приема професионализма, което води до завръщането на звездите в родината, а това положително се отразява на резултатите на отбора. 

Това е първото Световно първенство, което има международно телевизионно излъчване. Световното също така е първо за Северна Ирландия, Уелс и СССР. Трагедията от Мюнхен в началото на годината пък оказва влияние върху резултатността на националния отбор на Англия и поради тази причина "Трите лъва" не успяват да излязат от групата. Нещастие сполетява и "сборная". Звездата и голмайстор на отбора Едуард Скворцов е обвинен в изнасилване и е изпратен за 12 години в лагерите.

В полуфинала Бразилия влиза без да допусне нито един гол, а французите са най-резултатният отбор. "Трикольорите" се хвърлят в истинска битка, показвайки открит и атакуващ футбол, за което заплащат скъпо. Пеле прави хеттрик за 23 минути и Бразилия, разгромявайки Франция с 5:2 се класира за финала. Другият полуфинал е богат откъм събития. Немците започват по-добре и откриват чрез Шефер. Близо са и до втори гол, но допускат гол. Главният момент в мача е изгонването на Юсковак в началото на второто полувреме и контузията на Фритц Валтер. Оставайки с девет човека, шампионите не успяват да се противопоставят и получават два късни гола, с което губят мача. 

В последния мач от турнира шведите започват силно и чрез Лидхолм откриват резултата. Това обаче не стресва бразилците и още до почивката Вава извежда своите с два гола. В десетата минута след почивката Пеле вкарва гол, който завинаги ще остане в историята. Стоейки с гръб към вратата, той поема топката с гърди и с удар през главата си, прави резултата 3:1. 

Голът на Загало слага край на надеждите на домакините. В края на срещата съперниците си разменят по един гол, което е без значение. 

СТАТИСТИКА

Мачове: 35

Голове: 126

Средна резултатност: 3.6

Зрители: 919 500

Средна посещаемост: 26 274

Голмайстор: Фонтен (Франция) 13 гола 

 

  Сподели
376