Мондиал 1954 Швейцария: Слънчевият удар, засадата и Чудото от Берн


Н. Гавазов

Мондиал 1954 Швейцария: Слънчевият удар, засадата и Чудото от Берн

Световното първенство през 1954 г. бележи 50-годишнината от създаването на ФИФА. Затова е в държавата, където е седалището на централата - Швейцария. Турнирът ще остане в историята с най-много отбелязаните голове и с телевизионните излъчвания на двубоите. 

Още в квалификациите се случват някои интересни неща. Първо, ФРГ играе с отбора на Саар, република, която Франция отказва да даде на немците. Тимът на малката държава е трениран от Хелмут Шьон, който по-късно ще стане култов наставник на ФРГ. Третият и четвъртият от миналия турнир Швеция и Испания пък отпадат от Белгия и Турция, което навремето предизвиква истинска сензация и дълго време занимава футболната общественост. 

На финалите 16-те отбора са разделени в 4 групи по 4 отбора. Два от тимовете са поставени. Мачовете в групата включват двубои само между поставени и непоставени отбори. Ако мач от груповата фаза завърши наравно тогава се играят 30 минути продължения. За първи път се дават точки - 2 за победа и 1 за равен. Ако втория и третия отбор имат равни точки, тогава се играе мач между тях. 

На финалите 16-те отбора са разделени в 4 групи по 4 отбора. Два от тимовете са поставени. Мачовете в групата включват двубои само между поставени и непоставени отбори. Ако мач от груповата фаза завърши наравно тогава се играят 30 минути продължения. За първи път се дават точки - 2 за победа и 1 за равен. Ако втория и третия отбор имат равни точки, тогава се играе мач между тях. 

Фаворит за титлата е олимпийският шампион от 1952 г. Унгария, чиито звезди Пушкаш, Кочиш и Хидегути с лекота бележат гол след гол. Унгарците имат само една загуба за последните пет години, а през ноември 1953 маджарите дават урок на основателите на футбола, постигайки победа с 6:3 на "Уембли". Унгария се класира без квалификационен мач, защото съперникът Полша се отказва. На финалите оглавяват предварителната група с победи над Южна Корея 9:0 и бъдещия съперник на финала Западна Германия с 8:3. 

На четвъртфинала унгарците побеждават с 4:2 Бразилия. В този мач са изгонени трима играчи, а по-късно футболистите на двата отбора се сбиват, налага се намесата на полицията, а срещата получава прозвището "Битката в Берн". Най-интересното се получава след мача, когато бразилците изключват светлините в помещенията под стадиона и устроили засада на противника в собствената му съблекалня.

В четвъртфинала Австрия и Швейцария правят здрав мач, който остава в историята като един от най-знаменитите. В самото начало на срещата вратарят на австрийците Курт Шмид получава слънчев удар, но по това време смените не са разрешени, а заради специалната си позиция, Курт не може да напусне терена. Подгонени от 50-хилядната публика, домакините вкарват три гола за три минути... и спират. Още до почивката австрийците само повтарят подвига на съперника, но вдигат високо летвата - Вагнер и Кернер вкарват по два гола, а Оцвирк един. Пет гола за девет минути! По време на тази безумна престрелка, която завършва с поражение 5:7 за швейцарците, зад вратата на австрийците се намира масажистът на отбора Йозеф Улрих, който с кофа студена вода и гъба се опитва да задържи на крака своя вратар. По-късно Шмид признава, че не помни нищо от мача. 

В същото време в Базел се състои друга интересна среща. Англичаните се опитват да дадат битка на действащия шампион Уругвай. Двата тима показват интензивен и атакуващ футбол, с много голови положения и мачът е определен като един от най-интересните. В крайна сметка Уругвай празнува с 4:2. 

ФРГ бие Югославия 2:0 (1/4-финал) и Австрия 6:1 (1/2-финал), за да си проправи път към последния мач, където ще срещне страховития тим на Унгария. 

Двата тима се срещат в първия кръг и тогава ФРГ играе с резервите, за да може титулярите да са по-подготвени за решаващия сблъсък с Турция. Но дори срещу турците немците не са фаворити, а за финала освен на загуба, хората на Сеп Хербергер не са се надявали на нищо друго. Тук ще кажем, че тогавашния отбор на Германия е съставен от аматьори, тъй като е нямало държавно първенство. 

До 9-ата минута унгарците водят с 2:0 и никой не е изненадан. Дори Жул Риме се готви да поднесе статуетката на Ференц Пушкаш, който се завръща от контузия. Мак Морлок веднага връща един гол, а Хелмут Ран изравнява в 18-та минута. Тогава започва истинска канонада пред вратата на Германия. Унгарците пропускат повече от дузина чисти положения. Три пъти топката се отбива в гредите, а два пъти защитници на Германия избиват кълбото от голлинията. В историята този мач остава с прозвището Das Wunder von Bern (Чудото от Берн). 

Пет минути преди края Ран стреля и топката влиза във вратата за 3:2 за Германия. Унгарците бързо изравняват с гол на Ференц Пушкаш, но попадението е отменено заради засада. Митът за непобедимия унгарски тим е развенчан, а на хоризонта се появява нова футболна сила. 

Може би обаче мачът има най-голямо значение по отношение на политиката. Някои историци определят 4 юли 1954 година като "рождения ден на ФРГ". След Втората световна война това е полуразрушена страна с хора, които не виждат перспектива в бъдещето. Победата обаче обединява немците от западната част на страната, които се убеждават, че могат да постигнат всичко дори в най-трудни ситуации. 

СТАТИСТИКА

Мачове: 18

Голове: 79

Средна резултатност: 5.38

Зрители: 889 500

Средна посещаемост: 34 212

Голмайстор: Кошич (Унгария) - 11 гола

 

  Сподели
578