Катар: Ще бъдем креативни по отношение на алкохола и гейовете


Н. Гавазов

Катар: Ще бъдем креативни по отношение на алкохола и гейовете

Министърът на спорта на Катар Салах бин Ганим бин Насер ал-Али изрази надежда, че креативният подход може да помогне за решаването на проблема с алкохола и феновете с нетрадиционна ориентация по време на Мондиал 2022. Чиновникът не уточни какво означава "креативен подход", а и изказването му е много двусмислено, но в ислямската държава действа забрана върху разпространението на алкохола, а еднополовите връзки са категорично забранени. Всичко това строго се преследва от закона, който предвижда и различни срокове затвор за тези, според шариата, провинения.

"В хотелите и на много друго места ще се продава алкохол, но в нашата страна действа система, която трябва да се уважава. Тъй като водехме борба за домакинство на Мондиал 2022, то пък ние трябва да уважаваме правилата и изискванията на ФИФА. Ще помислим, как да минимизираме влиянието на всичко това върху нашия народ. Ще бъдем по-креативни и то ще ни помогне да решим всички тези проблеми", заяви министърът.

"Гейовете? Това е както с алкохола. Не искаме да създаваме впечатление, че не ни интересуват собствените традиции и морално-етични ценности. Умеем да се приспособяваме, умеем креативно да подхождаме и да позволим на феновете да дойдат и да получат удоволствие от играта, но ще искаме от тях да не нанасят удар по нашата култура, ние предпочитаме нашите гости да ни уважават. Мисля, че имаме сили да се справим с това", добави чиновникът.

 

  Сподели
101