Бивш бос на ФИФА раздавал подкупи заради Катар 2022


Н. Гавазов

Бивш бос на ФИФА раздавал подкупи заради Катар 2022

Британска авторитетна медия проведе разследване, което открехва част от обстоятелствата при избора на страната-домакин на финалите на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година. Както е известно, изборът на ислямската държава да приеме Мондиал 2022 продължава да бъде широко коментира, а подозренията за наличието на корупция в процеса по избора на Катар не само, че не намаляват, а напротив - увеличават се.

По информация на медията, бившият вицепрезидент на ФИФА 65-годишният катарец Мохамед Бин Хамам е раздал повече от 5 милиона долара подкупи на високопоставени лица в световния футбол, за да постигне одобрение на кандидатурата на родината му за провеждане на Световното през 2022.

По данни на изданието, през 2010 година Хама е осъществил 30 парични превода по сметките на 30 президенти на футболните асоциации от Африка, които след това определят по какъв начин трябва да гласуват четиримата представители на Черния континент във ФИФА.

Освен това, Хамам е организирал пищни банкети за футболните чиновници от Африка, на които е раздал почти 400 000 долара.

Освен това, катарецът е превел 1.6 милиона долара на сметката на бившия член на изпълкома на ФИФА от Тринидад и Тобаго Джак Уорнър, а също така е превел 600 000 на Футболната асоциация на Кот д'Ивоар.

Както е известно, в момента ФБР разследва избора на ислямската държава да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година.

 

  Сподели
106