Американски сенатори поискаха изключване на Русия от ФИФА


Н. Гавазов

Американски сенатори поискаха изключване на Русия от ФИФА

Американските сенатори републиканци Марк Керк и Дан Коутс днес обявиха, че са изпратили писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер с предложение да бъде замразено членството на Русия в тази организация (което автоматично ще лиши националния отбор на тази страна от участие на финалите на Мондиал 2014) и също така да бъде лишена Русия от правото за провеждане на Световното първенство по футбол през 2018 година във връзка с "военната окупация на част от Украйна".

"В света на руската военна окупация на част от суверенна Украйна ние ви молим за свикване на извънредна сесия на ФИФА за разглеждане на въпроса по преустановяване членството на Русия в тази организация и в частност да бъде преразгледано решението за провеждане на Световното първенство по футбол в Русия през 2018 година и недопускане на националния отбор на Русия до участие на финалите на Мондиал 2014.

Съгласно член 3 от Устава на ФИФА, "всяка дискриминация против страни или група хора е забранена и се наказва с преустановена и се наказва с преустановяване на членството в организацията или изключване от нея. Както знаем, Югославия вече бе наказана за подобно нарушение в навечерието на Евро 1992 и Мондиал 1994. докато Русия по нагъл начин демонстрира неуважение към фундаменталните принципи на ФИФА и международното право, ние се надяваме, че вие ще се съгласите, че тя не заслужава правото нито на участие във футболни Световни първенства, нито на неговото провеждане на своя територия", се казва в писмото.

 

  Сподели
107