Amnesty International: В Катар третират работниците като животни


Н. Гавазов

Amnesty International: В Катар третират работниците като животни

Международната правозащитна организация Amnesty International подготви отчет, в който са представени резултатите от проверките в Катар, където през 2022 година ще се състои Световното първенство по футбол. По данни на правозащитниците, имигрантите, работещи на строежите, се трудят в опасни условия, при това много от тях не получават заплати за дълги периоди от време.

В отчет се казва също така, че някои работници са принуждавани да работят по 12 часа на ден и седем дни в седмицата, включително и през лятото когато температурата на въздуха достига 50 градуса. Според доклада, отношението към работниците е като към "животни". Хиляди трудещи се в ислямската държава са заплашени с депортация, ако пък се обърнат към съда, според спецификата на катарските закони, те не получават разрешение от работодателите си да напуснат страната и са принудени с години да живеят в Катар без източник на препитание.

Amnesty International също така призова ФИФА да се обърне към властите в ислямската държава за спазване правата на трудещите се по спортните обекти.

"Получените данни предизвикват огромна тревога. Те показват високо ниво на експлоатация на работници-имигранти в строителния сектор в Катар. Ръководството на ФИФА трябва официално да заяви за това, че то няма да търпи нарушаване правата на хората на строителните обекти. Непростимо е, че в една от най-богатите държави в света чуждестранните работници са принуден да се трудят в опасни условия и са лишавани от възнаграждения", се казва в изявление на Amnesty International.

Наскоро британското издание The Guardian проведе разследване, което показа ужасяващи неща около битието на чуждестранните работници в Катар. Наскоро пък се разбра, че през 2012 година в болницата в Доха са били приети над хиляда работника, които са получили прегряване на строителните площадки. Десет процента от тях са останали инвалиди.

 

  Сподели
77