FIFPro ще бойкотира летен Мондиал 2022


Н. Гавазов

FIFPro ще бойкотира летен Мондиал 2022

Международната федерация асоциация на професионалните футболисти FIFPro призова членовете на организацията да бойкотират Мондиал 2022 в Катар, ако турнирът се проведе през лятото. Както е известно, ФИФА изпадна в патова ситуация, след като преди две години изпълкомът на организацията взе скандалното решение да даде домакинството на Световното първенството по футбол през 2022 на пустинната държава.

От една страна, преместването на състезанието през зимата ще влезе в конфликт с МОК и със собствениците на правата за излъчване на срещите от вътрешните шампионати, това ще се отрази също така върху календара на континенталните турнири и трансферните прозорци. От друга страна обаче температурите от около 50 градуса не позволяват провеждането на каквито и да е спортни мероприятия на открито.

Президентът на FIFPro Филип Пият предупреди, че организацията ще бойкотира турнира, ако той се проведе през лятото.

"Няма да играем в Катар и ще бойкотираме турнира, ако той се състои през лятото. Едно от нашите задължения е да мислим за здравето на футболистите. Мачове при температура от 45- 50 звучи несериозно и тук става дума не само за играчите. Това се отнася и за туристите", заяви Пият.

 

  Сподели
117