44 загинали при строителство на стадион за Мондиал 2022 (видео)


Н. Гавазов

44 загинали при строителство на стадион за Мондиал 2022  (видео)

Катар, при подготовката си за Мондиал 2022 година, експлоатира евтина работна сила от Непал при сериозно нарушение на трудовото законодателство. До този извод стигна авторитетното британско издание The Guardian, което проведе независимо разследване, в чийто ход се изясни, че през лятото, от 4 юни до 8 август, 44 непалски работници са загинали в Катар. Като причини за смъртта на работниците се съобщават остра сърдечна недостатъчност и нещастни случаи.

Освен това, някои непалски работници в продължение на няколко месеца не са получавали заплати, те са с отнети документи за самоличност. Някои от тях не получават необходимата питейна вода и храна.

Тази ситуация получи гласност, след като 30 непалци потърсиха убежище в посолството на своята страна в Доха, което е сериозен удар върху авторитета не само на Катар, но и на ФИФА.

Голяма част от работниците са заети с работа в пустинния Lusail City - нов град, където за Мондиал 2022 трябва да бъде построен 90-хиляден стадион.

Около 90% от населението на ислямската държава е съставено от работници-емигранти. 40 % от всички емигранти пък са непалци. Очакванията са, че за строителството на стадиони, пътища и инфраструктура за Световното първенство по футбол през 2022 година ще бъдат използвани около 1.5 милиона работника.

ВИДЕО

  Сподели
205