Блатер: Европа трябва да разбере, че светът не се върти около нея


Н. Гавазов

Блатер: Европа трябва да разбере, че светът не се върти около нея

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер даде интервю, в което разказа, защо Световното първенство в Катар трябва да се проведе през зимата. Както е известно, дебатите около избора на арабската държава за домакин на Мондиал 2022 продължават и по всичко изглежда, че световната футболна централа ще успее да наруши традицията и ще проведе турнира през зимата.

- Очаквахте ли толкова силна реакция на думите ви, че Световното първенство в Катар не трябва да се повтаря през лятото?

- Честно казано, почти не съм изненадан, защото Катар, както и останалите кандидати, подадоха заявката за провеждане на турнира през лятото. След дълго обсъждане, аз стигнах до извода, че е невъзможно да се играе в такава горещина, независимо от новите технологии за охлаждане на въздуха. Поради това лично аз предложих на изпълкома на ФИФА да разгледа вариант с провеждане на турнира през зимата.

- Европейските лиги се обявиха против, а и не само те.

- Да, разбира се. Много веднага решиха, че самият процес за избор на страна-домакин на Мондиал 2022 трябва да се преразгледа, ако не да се проведе наново. Критиката бе жестока, всички питаха, защо ми трябваха две години, за да забележа, че през юли в Катар е толкова горещо и не бива да се провежда турнирът. Но тези хора забравят някои факти.

- И какви са те?

- Например, тези, които се възмущават най-много, те трябва да са наясно, тъй като са подписали идентично съглашение, както и Катар. И те трябва да знаят, че член 1.2.1 гласи, че провеждането на първенството през 2022 година е планувано за юни-юли. Но никъде не е казано, че това е задължително. Документът само изразява пожеланието на ФИФА да се проведе турнира през юни или юли.

Досега Световното първенство се провежда във време, когато в Европа е лято. Ако се придържаме към тази тенденция, то страните, намиращи се на юг от екватора или в непосредствена близост от него, никога не могат да организират и приемат Мондиал. Това е дискриминация по отношение на държавите, чиито климат и атмосферни условия се отличават от европейските. Това означава ние завинаги да ги лишим от шанса да провеждат най-големия турнир в света.

Смятам, че правото за организиране на Мондиал трябва да се дава на страна, която действително желае това и притежава необходимите финансови възможности. При това е важно, останалите социални въпроси да не остават без внимание.

Това трябва да е нация, чиято футболна федерация е в състояние да определи, кога и в какво време е най-добре да се играе. Честно казано, ако изключим потенциалните организатори по "атмосферен" принцип, то следващата крачка може да бъде още по-дискриминационен. И аз не възнамерявам да участвам в това.

Наистина, когато през декември 2010 година подписахме с Катар, вероятно допуснахме грешка. Още тогава беше ясно, че е невъзможно да се играе под палещите лъчи на слънцето. От друга страна, трябва да се отчитат политическите и геополитическите реалности. Кои сме ние, европейци такива, че да решаваме, че подобно мащабно събитие трябва да служи на нуждите само на 800 милиона човека, игнорирайки останалите 6.2 милиарда?

Струва ми се, че Европа трябва да разбере, че тя повече не прави света, нейната хегемония е към края, че някои бивши империи нямат право да налагат своята воля над другите, отделни страни. Трябва да признаем, че футболът престана да бъде традиционно европейски и южноамерикански спорт, приемайки истината в световен мащаб", заяви Блатер.

 

  Сподели
206