Блатер: Как мислите, че в Катар може да се играе футбол през лятото?


Н. Гавазов

Блатер: Как мислите, че в Катар може да се играе футбол през лятото?

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер е убеден, че Световното първенство в Катар през 2022 година трябва да се състои през зимата. Както е известно, в общественото пространство се споделят различни мнения за това, кога трябва да се състои Мондиал 2022, след като Световната футболна централа прие спорното решение Катар да бъде домакин на големия спортен форум.

Тази вечер босът на световния футбол даде специално интервю за една престижна телевизия, в което сподели своето мнение по въпроса.

"Световното първенство в Катар не трябва да се провежда през лятото. Турнирът трябва да се състои през зимата, когато в този регион настъпят най-подходящите температури. Не през есента, не през пролетта, не и в началото на годината. Мондиал 2022 трябва да се проведе в края на годината", заяви Блатер.

"Няколко страни могат да бъдат против провеждането на първенството през зимата, тъй като трябва да си променят календара на националния шампионат за един сезон. Във ФИФА имаме 17 правила. Ако ги следваме, тогава трябва да проведем Мондиал 2022 през лятото. Но, ако въведем 18-то правило, тогава състезанието ще се състои през зимата", каза още ръководителят на ФИФА.

"От май до септември средната температура в Катар е 40-46 градуса, а понякога достига 59 градуса, при това влажността е 90%. Как мислите, че може да се играе футбол в тези условия? В периода декември - март е прохладен сезон, в който температурите се движат в порядъка 20-30 градуса", завърши Блатер.

 

  Сподели
218