Блатер: Във ФИФА знаехме за проблемите с евентуалното провеждане на Мондиал 2022


Н. Гавазов

Блатер: Във ФИФА знаехме за проблемите с евентуалното провеждане на Мондиал 2022

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер сподели мнението си за целесъобразността от провеждането на Световното първенство по футбол през 2022 година в Катар през лятото. Както е известно, решението арабската страна да приеме Мондиал 2022 предизвика негативни реакции сред по-голяма част от футболната общественост, като една от причините е, че в този период от годината високите температури не позволяват нормален начин на живот.

Все повече в публичното пространство се тиражира идеята, че големият спортен форум трябва да се състои през зимата, което пък от своя страна ще предизвика огромни организационни проблеми във вътрешните първенства на страните-участници в Мондиала.

Отделно от това, домакин на турнир от такава величина става страна, чиито традиции, култура и начин на живот коренно се различават от тези сред по-голямата част от човечеството и по никакъв начин не импонират на представите за западна демокрация.

Блатер за първи път призна, че във ФИФА са били наясно с проблемите, които ще възникнат при избора на Катар.

"Неразумно е да се проведе Мондиал 2022 в Катар през юни-юли. Сами разбирате, че Световното първенство не е само стадионите, които могат да бъдат охлаждани. Това са също така цяла поредица от мероприятия около турнира. През 2010 година всички членове от Изпълкома на ФИФА, избиращи страната-домакин на Мондиал 2022, получиха отчет, в който се описваха всички проблеми свързани с провеждането на турнира в такива условия.

Но имаше намеса на различни нива. Геополитиката си каза своята дума.

Преди да бъде направен окончателният избор тук, в Цюрих, имаше срещи с различни политици. И те повлияха на избора. Няма никакви доказателства, че някой е получавал пари, за да гласува за дадена страна. Но все пак е добре Комитетът по етика да започне разследване. Просто ще е добре да се докаже, че всичко е честно и правилно", заяви Блатер.

 

  Сподели
114