Мондиал 2022 все пак ще се състои през зимата?


Н. Гавазов

Мондиал 2022 все пак ще се състои през зимата?

Вероятността Мондиал 2022 да се проведе през зимата става все по-голяма и реална. Както е известно, домакинството на голямото състезание беше дадено на Катар, което продължава да предизвиква дебати в почтеността на избора и съмнения за корупция сред членовете на изпълкома на ФИФА.

Веднага след скандалният избор се заговори за провеждането на Мондиал 2022 през зимата, тъй като високите температури през лятото в арабската държава не позволяват не само нормален живот, а още по-малко провеждането на спортни мероприятия от подобен ранг.

Късно снощи стана известно, че Катар ще се обърне към независими медици, които трябва да изследват условията в страната през лятото и да потвърдят главният аргумент на азиатската държава: през лятото температурите са много високи страната, а това може да доведе до здравословни проблеми не само за преките участници в състезанието, но и за зрителите.

Тази информация бе потвърдена тази сутрин и от изпълнителният директор на ФИФА Жером Валке.

„Вероятно Изпълкомът на ФИФА ще приеме съответните тешения на базата на медицински изследвания. Ние действително трябва да разгледаме възможността за провеждане на състезанието през зимата, а не през лятото. Все още международният календар не е съставен и не бива да изключваме никакви алтернативи. Графикът е направен до 2018 година, така че имаме време", заяви Валке.

 

  Сподели
117