УЕФА внедрява нововъведенията в правилата още на Евро 2024


Н. Гавазов

УЕФА внедрява нововъведенията в правилата още на Евро 2024

Управляващият директор на УЕФА за реферите Роберто Розети сподели с медиите на всички страни-членки на Асоциацията иновация, която Европейският съюз на футболните асоциации ще представи на финалния турнир Евро 2021.

Следва статията на г-н Розети, публикувана в момента в европейските медии.

"Да си арбитър в модерната игра е много трудно. "Мъжете в черно" вземат от 200 до 250 решения на мач, т.е. по едно решение на всеки 22 секунди: в трудни и понякога противоречиви ситуации, под голям натиск. В същото време всяко решение се проверява внимателно и се преглежда под различни ъгли както от феновете, така и от експертите.

Искаме силни личностни арбитри да поемат отговорност и да вземат решения на терена, понякога те могат да бъдат непопулярни, но в същото време желаем реферите да бъдат по-открити и да обяснят какво е довело до определени решения. Арбитрите получават много информация от видео асистент рефера (VAR), а ние сме готови да говорим и да споделим повече подробности с играчи и треньори, които да им помогнат да разберат как е взето решението.

Темата за поведението на играчите и треньорите винаги е важна във футбола: треньорите се съгласиха да работят на честна игра на априлския семинар на финалистите от УЕФА Евро-2024. В същото време тя бе една от основните теми на неотдавнашното заседание на футболния съвет на УЕФА в Нион. И треньорите, и играчите решително поздравиха и подкрепиха новия ни подход като обща цел за благополучието на играта.

Съдията не може да обясни решението, ако от него се изискват аргументи до 22 играчи. Това може да доведе до срив, когато една прекрасна игра много бързо става много грозна, която по общо съгласие е лоша за имиджа на футбола.

Разбира се, някои решения винаги ще бъдат обсъждани. Въпреки това, в стремежа си да подобрим статуквото, ние в УЕФА искаме арбитрите повече да обясняват решенията си на всички отбори, които ще участват в предстоящия финален турнир Евро-2024 на УЕФА.

Как ще го направим? Идеята е проста: молим всички отбори да осъзнаят, че капитанът им е единственият играч, който говори с арбитъра. Молим капитаните да убедят съотборниците си да не посягат на рефера и да не го заобикалят, позволявайки на капитана да води преки разговори, така че решението да бъде предадено своевременно и уважително.

Важно е да се отбележи, че искаме само капитанът на отбора да се доближи до рефера, който иска да обсъди решението на съдиите. Отговорността на капитана е да гарантира, че съотборниците му уважават съдията, остават на разстояние и не заобикалят реферите. Всеки партньор в отбора, който пренебрегне ролята на своя капитан и/или съответния съдия, идентифициращ всякакви признаци на неуважение или несъгласие, ще получи предупреждение. Очевидно е, че ако капитанът е вратар, ще трябва да назначите полеви играч, който ще може да играе ролята на капитан, ако инцидентът се случи на противоположната страна на терена.

Длъжностните лица на мача ще бъдат поощрявани да бъдат открити в дискусиите си с капитаните, за да популяризират здравословна атмосфера между всички страни. Това ще им позволи значително да повишат доверието сред играчите и да демонстрират ръководството, което се изисква от действията на съвременните рефери. Отбор от специалисти на УЕФА по въпросите на съдийството, както и когато е възможно, съдията на финалния турнир ще се срещне всеки един от 24-те отбора от финалите на Еврото преди турнира, за да обсъдят повече за нововъведенията и да споделят тази информация с играчите.

Използването на този подход и разширяването на правомощията на съдиите ще доведе до повишаване на и без това много високото качество на арбитража на нашите състезания и увеличаване на броя на най-добрите мачове за играчите и феновете по време на турнира. Ако успеем да улесним конструктивен диалог между арбитрите и капитаните на тима, всички ще спечелят, а ние ще оставим позитивно наследство за бъдещето на една прекрасна игра. Играта, която всички обичаме".

Роберто Розети, управляващ директор на съдиите

  Сподели
360