УЕФА променя системата за световните квалификации?


Н. Гавазов

 УЕФА променя системата за световните квалификации?

УЕФА ще обсъди реформите на квалификационния етап на Световното първенство в Европа и появата на плейофи в Лигата на нациите, съобщава AS.

Днес, 25 януари, в Нион ще се проведе заседание на изпълнителния комитет на организацията. На него ще бъде обсъден въпросът за нова система за квалификации за Световното първенство. От 2026 г. в турнира ще участват 48 отбора, 16 от които европейски. Поради това УЕФА иска да направи промени в квалификационния етап. В предварителните мачове могат да бъдат създадени 12 групи от четири или пет отбора. Отборите, които заемат първо място, ще получат директен билет за Световното първенство, останалите четири места ще се определят чрез плейофите. Това не е единствената опция, но промените ще бъдат насочени към намаляване на броя на двубоите.

Също и УЕФА ще обмислят промени във формата на Лигата на нациите. Преди това отборите, които заеха първо място в групите на Лига А, попаднаха във финалната четворка. Сега турнирът може да има плейоф, в който да участват и отборите, заели втори места.

Отбелязва се, че УЕФА отказа да разшири Европейското първенство до 32 отбора. Новият формат бе планиран да бъде въведен от 2028 г., но се взе решение реформата да бъде изключена от плановете.

  Сподели
370