Журналист: Грабеж за 200 млрд.


Н. Гавазов

 Журналист: Грабеж за 200 млрд.

Британският журналист Оливър Холт разкритикува остро предстоящото Световно първенство по футбол, което ще се проведе в Катар.

"Инфантино каза, че ни очаква най-доброто Световно първенство. Но това Световно първенство няма да е най-доброто. Това е обир за £200 млрд. И сега е неизбежен - абсурдът се превръща в реалност. Световното първенство ще се проведе в страна, която е по-малка от Лондон. И всичко това, защото нямахме смелостта да кажем не на измамниците и шарлатаните от  ФИФА преди 12 години, когато те откраднаха този турнир от останалия футболен свят.

Така или иначе, 72-ият конгрес на ФИФА беше последната граница - след него няма връщане назад. Всички надежди, че Катар ще загуби турнира, изчезнаха.

Най-доброто Световно първенство? Умолявам ви... То вече е покварено от начина, по който се е родил. Той се роди на фона на добре познатите обвинения за подкупи и корупция. Сякаш бяхме забравили, че Катар получи правото да бъде домакин на Световното първенство от един от най-корумпираните спортни избиратели в историята.

От 22-мата лидери на ФИФА, които гласуваха за домакинството на турнира в Катар през 2010 г., най-малко 16 бяха уволнени, обвинени в корупция и измами, или обвинени в етични нарушения. Всички те са били обект на разследвания на ФБР, но не са осъдени.

Световното първенство през 2022 г. също е провалено от гледна точка на инфраструктурата. Катарските стадиони са построени върху кръвта на работници мигранти. Повече от 6500 работници от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка загинаха в Катар, откакто спечели правото да бъде домакин на финала на Световната купа преди 12 години.

Казват още, че ще е Световно първенство за всички. Катар е наел много скъпи PR мениджъри, за да прокарат тази партийна линия. Но това не е вярно. ФИФА ни моли да посетим държава, която криминализира ЛГБТ хората, като същевременно очаква от нас да вярваме във "футболен фестивал за света“, пише Холт в статия в Daily Mail.

  Сподели
948