Инфантино: Трябва да достигнем до целия свят чрез футбола


Н. Гавазов

 Инфантино: Трябва да достигнем до целия свят чрез футбола

Шефът на Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА) Джани Инфантино похвали инициативата Световното първенство да се провежда на всеки две години.

"Въпросът не е дали искаме Световно първенство на всеки две години. Въпросът е какво искаме да постигнем в бъдеще във футбола. Преди малко беше спомената и Суперлигата. Виждаме, че футболът отива в посока, в която малцина имат всичко, а мнозинството няма нищо.

Разбирам - в Европа Световното е два пъти седмично, защото тук играят най-добрите футболисти. Европа няма нужда от допълнителни възможности и събития. Но ако помислим за останалата част от светва, а и за по-голямата част от Европа, която не вижда най-добите играчи, трябва да помислим и какво носи футболът. Смисълът на футбола е насочен към възможностите, надеждата, националните отбори, към сърцето и радостта и емоциите.

Не можем да кажем на останалия свят: "Дайте ни парите си и ако случайно имате, дайте ни и най-добрите си играчи". Трябва да намерим начин включим останалата част от света. Трябва да дадем надежда на африканците, така че да не преминават през Средиземно море в търсене на по-добър живот тук, а вместо това евентуално да загиват. Трябва да им дадем възможности и достойнство, но не чрез благотворителност, а чрез възможност останалият свят да участва", заяви Инфантино.

  Сподели
407