България ще се поздрави с още една победа над Литва


FUTBOL-TV

България ще се поздрави с още една победа над Литва

Литва - България
Стадион: "ЛФФ", Вилнюс
Дата: 09.10.2021г.
Час: 16:00 ч.
Съдия: Йевхен Арановски (Украйна)


България гостува на Литва в световната квалификация между двата тима. Българите записаха първата си победа от доста време насам именно срещу този съперник, когато двубоят се игра в София. Сега пред хората на Ясен Петров стои една идея по-трудна задача - визита във Вилнюс. Прогнозата на FTV и на Futbolbet е за знак - 2.

България излиза за задължителна победа срещу Литва в мач от световните квалификации. На 9 октомври играчите на Ясен Петров гостуват във Вилнюс в търсене на трите точки. Съдейки по статистиката, България не би трябвало да срещне проблеми и да се поздрави с успеха в сблъсъка.

Литва няма победа у дома в официален мач от 11 октомври 2016 г., когато за последно се наложи над Малта (2:0). Оттогава насам те победиха Нова Зеландия (1:0) и Фарьорски острови (2:1) във Вилнюс, но в приятелски срещи. Футболистите на селекционера Валдас Иванаускас са в серия от 3 поредни домакински загуби - Италия (0:2), Естония (0:1) и Северна Ирландия (1:4).

Припомняме, че първият двубой от групата между България и Литва бе спечелен от “лъвовете" с 1:0 на Националния стадион “Васил Левски". “Трикольорите" стигнаха до успеха в 82-ата минута, когато Ивайло Чочев се разписа. Добрата новина за националите е, че ще се изправят срещу отбор, който е записал 9 последователни поражения. Всяка серия обаче има своя край, а нашите надежди са свързани с това, че ще успеем да продължим доброто си представяне.

Левият бек на Лудогорец Антон Недялков вече тренира. Бранителят получи контузия в мача на разградчани с Мидтиланд в Лига Европа на 16 септември. Оттогава той не е играл, като не попадаше и в групата на разградчани. Недялков дойде на лагера на националния отбор в Бояна и се подобрява с всеки изминал ден след отличната работа на лекарите, довериха от щаба на “трикольорите".

Той дори ще е готов за двубоя с Литва в събота, но почти сигурно ще отпадне от състава. Причината е в изкуствения терен във Вилнюс, на който ще се играе срещата. Селекционерът Ясен Петров няма да рискува с включването му в игра сред титулярите. Треньорът ще запази Недялков за срещата със Северна Ирландия на 12 октомври в София. Опция за левия бек е Васил Божиков, но е възможно и специалистът да заложи на схема с трима в ариергарда.

Другият, който няма да играе е капитанът на националния на отбор на България Георги Костадинов. Той получи сериозна травма и ще бъде принуден да пропусне предстоящите световни квалификации с Литва и Северна Ирландия. Халфът счупи скула, като вече дори мина и неговата операция.

Това принуди Ясен Петров да извика по спешност футболистът на ЦСКА Калоян Кръстев. Не е изключено Кръстев дори да стартира като титуляр. Последният път, когато това се случи бе при визитата на "армейците" срещу Рома на "Олимпико".

"Недялков пътува с нас, но ние не злоупотребяваме с нито един от футболистите. Няма футболист, който да се е прибрал от националния и да се е прибрал контузен. Аз се гордея като треньор, че с екипа съумяваме да ги върнем здрави в отборите им. Литва в момента ще бъде в съвсем друг състав. Имаме два дни да пригодим състава към терена, няма какво да направим. Момчетата имат настроение, това е най-готиното нещо. Аз съм изключително доволен от поведението им. Дай боже да вземем максимума от хората. Имаме добри момчета и аз ще съм много щастлив някои от тези момчета да направи добър контакт и да отиде в много голям отбор. Ние ще се радваме, че имаме футболист в голямо първенство.", заяви Ясен Петров.

Селекционерът на националния отбор на Литва по футбол Валдас Иванаускас върна няколко опитни футболисти за Световните квалификации за Мондиал 2022, които са домакинства на България и на Швейцария.

Литовците ще се опитат да вземат първи точки в група С, след като в първите си пет мача инкасираха пет загуби. На 9-и октомври им гостува България, а на 12-и Швейцария.

Иванаускас върна в отбора опитни играчи като Егидиус Вайткюнас, Юстинас Янушевски, Едвинас Гирдавайнис, Ернестас Велюлис и Каролис Лаукжемис. Вилиюс Арманавичюс пък беше поканен за първи път. Междувременно Бенас Шаткус и Артемиюс Тутишкинас, които носеха мъжкия екип през септември, се завърнаха в младежкия отбор, който също има важни изпитания.

"Заедно с треньорите на младежките отбори Мариус Станкевичюс и Томас Разнаускас потърсихме най -добрите варианти, така че всеки отбор да не се разкъсва и намерихме общ език. Националният отбор е приоритет, но ние също гледаме към бъдещето. "Не искаме да изглежда така, че все едно сме ограбили шансовете на младежите и юношите. Искам да си помагат един на друг, затова търсим какво е най -доброто за литовския футбол в момента , каза още селекционерът на тима Валдас Иванаускас на пресконференция.

Въпреки че националният отбор претърпя три неуспеха в предишния прозорец, това не трябва да намалява мотивацията на футболистите, смята още той. .Мотивацията я има. В първите два мача имахме възможност да постигнем определен резултат. Точките, за съжаление, не бяха спечелени. Играчите са мотивирани и доказали, че могат и не се страхуват да играят cрещу по-силни отбори от тях. Разговарял съм с повечето от тях и ви го гарантирам", каза още треньорът.

 

ПРОГНОЗА: ЛИТВА - БЪЛГАРИЯ 1:3

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
721