УЕФА с официална позиция за Световно на две години


Н. Гавазов

УЕФА с официална позиция за Световно на две години

УЕФА публикува изявление относно разглеждането на ФИФА на вариант за провеждане на Световно първенство на всеки две години.

"Благодарни сме за вниманието, отделено на Еевропейското първенство и предложението да го провеждаме по -често, но предпочитаме да подходим по толкова деликатен въпрос по всеобхватен начин, а не спекулативно. УЕФА е разочарована от приетата методология, която доведе до открити популяризиране на радикални проекти за реформи, преди да им се даде възможност да проведат цялостни консултации.

Има сериозни проблеми с този план:

спадът на значението на световното футболно събитие №1, което се провежда на всеки четири години, му придава жар, с който са израснали поколения фенове;

намалени спортни възможности за по -слабите национални отбори поради замяната на редовните мачове с финални турнири;

рискове за здравето на играчите, които са принудени да се състезават всяка година на високоинтензивни летни състезания вместо по-дълги почивки за възстановяване;

риск за бъдещето на турнирите за жени, които нямат изключителни слотове и са засенчени от близостта на водещи мъжки турнири.

Това са само някои от страховете, които предложението на ФИФА поражда. Те не могат да бъдат разсеяни просто от необосновани рекламни лозунги за предполагаемите ползи от по -плътен календар за финалните турнири.

УЕФА смята, че бъдещето на международния календар трябва да бъде обект на истински консултации и обмен на мнения между ФИФА, конфедерациите и ключовите участници в съревнованията, започвайки с открито обсъждане на възприеманите проблеми и обмисляне на редица възможни решения.

На 14 септември УЕФА и 55 асоциации членки поискаха от ФИФА да организира специална среща с тях, за да изрази притесненията си относно подобни планове. УЕФА и нейните асоциации все още не са получили отговор от ФИФА на това искане“, се казва в изявление на УЕФА.

През май тази година стана известно, че ФИФА обмисля вариант за провеждане на Световно първенство на всеки две години. Федерацията на Саудитска Арабия твърди, че провеждането на Световно първенство на всеки две години ще помогне за намаляване на броя на международните мачове, но ще увеличи тяхната стойност и значимост.

Предложението бе подкрепено от 166 федерации.

  Сподели
312