КОНМЕБОЛ е срещу Световно на две години


Н. Гавазов

КОНМЕБОЛ е срещу Световно на две години

КОНМЕБОЛ разкритикува идеята Световното да се провежда на всеки две години.

"Световното първенство на всеки две години може да изкриви най -важното футболно състезание на планетата, да намали качеството му, да подкопае изключителния му характер и настоящите строги стандарти. Световното първенство по футбол е събитие, което привлича вниманието и очакванията на милиарди хора, защото представлява кулминацията на четиригодишен елиминационен процес, който има своя собствена динамика и привлекателност.

Световното първенство на всеки две години ще представлява претоварване, с което е почти невъзможно да се справите в календара на международните състезания. В настоящата среда вече е трудно да се постигне съгласие за време, графици, логистика, подходяща подготовка на оборудване и ангажименти. С предложената промяна ситуацията ще бъде изключително трудна. Това може дори да застраши качеството на други турнири, както клубни, така и национални.

Идеята на Световното първенство по футбол е да събере най -талантливите футболисти, най -изявените треньори и най -обучените съдии, за да определят най -добрия отбор на планетата в честна конкуренция. Това не може да бъде постигнато без подходящо обучение, без развитие на отбори и специалисти, които разработват и прилагат стратегии. Всичко това иска време, обучение и  планиране. КОНМЕБОЛ защитава стремежа към върхови постижения в игровата сфера и се стреми да участва в най -качествените състезания. Няма спортно оправдание за съкращаване на периода между Сетовните първенства.

За одобряване на такава промяна е необходим обширен процес на консултации с всички заинтересовани страни. Това трябва да бъде плод на откровена дискусия, която взема предвид всички мнения и критерии. КОНМЕБОЛ е бил и винаги ще бъде отворен за диалог, който се стреми към най -доброто за футбола.

Въпреки че в дадения момент КОНМЕБОЛ подкрепи въпросния проект, техническият анализ показа, че той е изключително нежизнеспособен. Затова в настоящата среда ние подкрепяме настоящия модел на Световното първенство с неговите условия и механизми за класифициране, считайки го за съвместим с духа, вдъхновил онези, които са замислили и основали това състезание“, се казва в изявление на официалния уебсайт на КОНЕМОБОЛ.

  Сподели
210