България ще стартира световните квалификации със загуба от Швейцария


FUTBOL-TV

България ще стартира световните квалификации със загуба от Швейцария

България - Швейцария
Стадион: "Васил Левски", София
Дата: 25.03.2021 г.
Час: 19:00 ч.
Съдия: Никола Дабанович (Черна гора)


България приема Швейцария в световна квалификация, която е първа и за двата отбора. С нея стартират и за пореден път надеждите на "трикольорите" да класират на голям форум. При това отборът има нов треньор в лицето на Ясен Петров. Въпреки това Швейцария е абсолютен фаворит в този двубой. Прогнозата на FTV и на Futbolbet е, че няма да има изненада - знак 2.

Новият селекционер на България Ясен Петров изглежда, че няма търпение да направи своя официален дебют. Пловдивския Джанини извика цели 10 дебютанти, които до момента не са записвали нито един мач за България. У нас феновете се надяват, че именно те можеч да се окажат златните момчета, които да върнат националния тим на футболната карта.

И още нещо – Ясен Петров показа още с първия си списък, че не го е страх да прави промени и да взима тежки решения. Възможно е той да се провали на старта и България да не запише и точка в мачовете с Швейцария, Италия и Северна Ирландия. Действията на Джанини обаче сякаш показват, че той няма да е от хората, които отричат собствените си грешки, а преди него много бяха именно такива.

И въпреки това в защита се очаква да стартират обичайните имена от последно време - Васил Божиков, Петър Занев (капитан), Страхил Попов и Сисиньо. На вратата отново ще застане Пламен Илиев. Вече в средата на терена и в нападение е по-вероятно да има някоя друга промяна.

Швейцария пристига с тежката артилерия в София, въпреки всичките опасения на местните медии в последните дни. До последно не бе ясно дали отборите от Бундеслигата и английската Висша лига ще пуснат своите състезатели, но от списъка на Владимир Петкович става ясно, че всички звезди са на линия.

Именно срещу Швейцария родният ни отбор стартира квалификациите за Мондиал 2022Ч. След гостуването си в София, "кръстоносците" ще бъдат домакин на Литва три дни по-късно, а след това ще изиграят и контрола срещу Финландия.

Швейцарците са един от фаворитите в групата ни, като много специалисти допускат, че "кръстоносците" могат да се преборят с Италия за първото място. Освен това швейцарците са неизменна част от последните четири Световни първенства, като провал в опитите им да достигнат Мондиала в Катар ще бъде приет като доста сериозна изненада.

Швейцария също така неизменно е сред най-силните 15 отбора на Европа в последното десетилетие, както и традиционно неудобен за нас противник.

Разбира се, че най-силно впечатление правят етническите албанци Гранит Джака и Джердан Шакири, които са най-разпознаваемите играчи на отбора.

Джака, който е капитан на швейцарците играе за Арсенал, а пък Шакири, който през 2011-а заби хеттрик във вратата ни, е играч на Ливърпул. Швейцарският тим е изпълнен с футболисти с доста солиден международен опит и няколко големи първенства зад гърба си, макар все още да не са навършили 30-годишна възраст.

Най-силно е присъствието на играчи от Бундеслигата, като именно съмнението в тяхното идване бе повод за сериозно притеснение в страната, както и за доза оптимизъм от наша страна.

Борусия Мьонхенгладбах, който бе част от осминафиналите на Шампионска лига, е с четирима представители в отбора. И четиримата бяха титуляри в мач срещу Манчестър Сити преди три дни.

В състава също така има играчи от Борусия Дортмунд, Волфсбург, Айнтрахт Франкфурт, Майнц и Аугсбург.

Повикан е и основният голмайстор на тима Харис Сеферович, който не спира да бележи с екипа на Бенфика, а за Швейцария има 19 гола в 70 мача. Участвал е и на три големи първенства.

Като единствено сериозно отсъствие може да отчетем това на централният бранител на Нюкасъл - Фабиан Шар. То обаче бе предвидено, защото опитният играч лекува травма. Извън състава е друг опитен бранител - Микаел Ланг, който обаче напоследък почти не играе за клубния си Борусия Мьонхенгладбах.

Сред 23-ата повикани има 13 човека, които бяха в състава на Швейцария за Мондиал 2018. С Шар и Ланг тази бройка щеше да е 15. Голяма част от тези 13 играчи, които гледахме по терените на Русия преди три години, са играли и на още няколко големи първенства.

"Прогнозата ми е, че Швейцария ще победи България в първата среща от предстоящите световни квалификации. Просто такива са реалностите в момента. Иска ми се България да ме изненада, но Швейцария разполага с отличен отбор в момента". Това заяви в интервю за "Хоризонт" Петър Александров. 58-годишният бивш национал от над 30 години работи и живее в Швейцария.

"Швейцария е фаворит, но всичко може да се случи. Всичко е на страната на Швейцария. Имат класни футболисти, по-опитни са. Ще играят на европейското първенство. Селекционерът Ясен Петров е много амбициозен и иска да успее. Пожелавам на всички от сърце най-добро, но имаме за противници Швейцария и Италия и ще ни е много трудно. Може би за нас ще е правилно да търсим обиграване с по-млади играчи за бъдещи квалификации", добави още той.

Селекционерът на Швейцария Владимир Петкович е притеснен отборът му, който е тотален фаворит в мача с "лъвовете", да не подходи несериозно и е взел мерки срещу подобен вариант.

Междувременно най-авторитетната медия в Швейцария blick.ch обяви настоящия състав на "кръстоносците" за най-талантливия в историята на футбола в страната.

 

ПРОГНОЗА: БЪЛГАРИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 1:3

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
524