Австралия и Япония ще определят новия шампион на Азия след дузпи


Т. Михайлов

Австралия и Япония ще определят новия шампион на Азия след дузпи

Австралия - Япония
Стадион: "Калифа Стейдиъм", Доха
Дата: 29.01.2011
Час: 17:00
Съдия: Равшан Ирматов (Узбекистан)


Австралия и Япония ще се изправят един срещу друг в Доха, за да определят новия шампион на най-големия континент в света - Азия. “Кенгурата” за пръв път ще играят в директния спор за трофея, тъй като отскоро са член на Азиатската футболна асоциация, докато “сините самураи” имат 3 титли.

Австралия беше в най-тежката предварителна група в надпреварата, където имаше за основен съперник най-силния тим на континента – Южна Корея. Мачът помежду им приключи при равенство 1:1, а в другите две срещи “кенгурата” победиха аутсайдера Индия с 4:0 и коравия Бахрейн с 1:0. Най-тежкият мач за момчетата на Холгер Осиек беше в ¼-финалите, където ги чакаше действащият шампион Ирак. Австралийците победиха с 1:0 след гол на Хари Кюъл в 118-ата минута, като иракчаните имаха повече положения в мача. На полуфинала Австралия отнесе с 6:0 изненадата в шампионата Узбекистан и влиза с много високо самочувствие във финала.

Япония имаше за съперници в група В само арабски държави като се очакваше да се затрудни най-много със Саудитска Арабия, които обаче се сгромолясаха. В последния кръг “самураите” ги надиграха с 5:0. Хората на Дзакерони стартираха с 1:1 с Йордания като Йошида ги спаси в добавеното време на втората част. Късен гол от дузпа на Хонда пък донесе успеха срещу Сирия. Драматичен бе ¼-финалът срещу Катар. След много обрати Иноха в 89-ата минута вкара за 3:2. Късметът в края обърна гръб на японците в полуфинала, тъй като в 120-ата минута Южна Корея изравни за 2:2. Корейците обаче изпортиха първите си 3 дузпи и отпаднаха.

Историята познава 18 мача между двата съперника, в които Япония има 7 победи срещу 5 за Австралия при голова разлика 25:24 за “кенгурата”. Две срещи се отличават. На 12 юни 2006 в Кайзерслаутерн с два късни гола на Тим Кейхил момчетата от Зеления континент обърнаха японците в среща от груповата фаза на Мондиал 2006, след което продължиха напред. През 2007 японците си отмъстиха, побеждавайки на дузпи в четвъртфинала за Купата на Азия.

Звездата на Австралия Тим Кейхил е под въпрос заради лека контузия, но очакванията са да играе в най-важния мач за тима си. Капитанът на Бризбейн Роар Мат Макан е голямото откритие за Осиек и ще запази мястото си на терена. Сериозни проблеми в състава на австралийците няма. Схемата с която те ще играят е 4-2-3-1.

По-сложно е положението при японците. Проблемите са в защита заради контузиите на Тулио Танака и Юджи Накадзава, които въобще не са в Катар. Мая Йошида се завръща след наказание. Шинджи Кагава счупи крак и е аут до края на сезона и ще бъде заменен от Юнго Фуджимото.

И двата тима имаха тежък път до този финал, но високият им дух ги направи най-заслужилите в турнира. Австралийците показват много силна игра в защита, допускайки само един гол за 5 мача. Японците имат 6 в своята врата. И двата тима са еднакво резултатни с по 13 гола, което дава основания да се надяваме на много попадения в мача. “Кенгурата” са лек фаворит, но по-вероятно дузпите да решат съдбата на трофея.

Последни 5 изиграни срещи:

Австралия:

10 януари Индия - Австралия (Купа на Азия, Група С)
14 януари Австралия - Южна Корея 1:1 (Купа на Азия, Група С)
18 януари Австралия - Бахрейн 1:0 (Купа на Азия, Група С)
22 януари Австралия - Ирак 1:0 сл. прод. (Купа на Азия, 1/4-финал)
25 януари Узбекистан - Австралия 0:6 (Купа на Азия, 1/2-финал)

Япония:

09 януари Япония - Йордания 1:1 (Купа на Азия, Група В)
13 януари Сирия - Япония 1:2 (Купа на Азия, Група В)
17 януари Саудитска Арабия - Япония 0:5 (Купа на Азия, Група В)
21 януари Япония - Катар 3:2 (Купа на Азия, 1/4-финал)
25 януари Япония - Южна Корея 2:2 - 3:0 сл. дузпи (Купа на Азия, 1/2-финал)


Досегашни срещи:

Австралия - Япония

18 мача
5 победи за Австралия
6 равенства
7 победи за Япония
Голова Разлика: 25:24 за Австралия


Коефициенти от bet365:
Австралия - 2.75
Равен - 3.00
Япония - 2.70

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
140