Организационният комитет Русия-2018 имал вариант за подкуп на чиновниците от ФИФА


Н. Гавазов

Организационният комитет Русия-2018 имал вариант за подкуп на чиновниците от ФИФА

Организационният комитет Русия-2018 е имал вариант за подкупване на чиновници на ФИФА при определяне на страната-домакин на Мондиал 2018, съобщава телеграм- Black Mirror.

Източникът публикува фрагменти от разбита от хакери кореспонденция между бившия шеф на департамента на културата на Москва Сергей Капков и заместник генералния директор на организационния комитет Русия-2018 Александър Джорджадзе. Последният е изпрати писмо до Капков, както и до Аркадий Дворкович и Александър Плутник на тема  "досиета на служители на ФИФА".

 Във файла се съдържа лична информация за членовете на изпълнителния комитет на FIFA и възможните методи за влияние върху тях, за да бъдат предразположени преди изборите на страната домакин на Световната купа.

Така например в документа се казва, че гласът на Франц Бекенбауер може да бъде получен чрез "щедро възнаграждение за консултантските услуги“ на неговия съветник, оценено на 3 милиона евро и още 1.5 милиона евро, ако заявката успее.

Гласът на Мишел Платини може да бъде спечелен  чрез  "въздействие върху големите търговски партньори на УЕФА“.  Йозеф  Блатер може да бъде повлиян чрез племенника си, чиято компания притежава телевизионните права на ФИФА. Гласът на британеца Джеф Томпсън може да се получи за ценни подаръци за съпругата му, а чрез Роман Абрамович можете да се въздейства на американеца Чък Блейзър. Гласовете на останалите  членове на Изпълнителния комитет на ФИФА могат да се получат чрез обикновен подкуп.

В друго писмо се акцентира, че "е необходимо да се установи контакт с упълномощените представители на членовете на изпълнителния комитет, както и да се определят в руския бизнес елит онези, чиито търговски интереси се пресичат с интересите на членове на изпълнителния комитет, някои от които са големи бизнесмени“.

Напомняме, че в момента италианската прокуратура разследва крайнодясната патия "Лига" на Матео Салвини за получаване на финансови средства от Русия, а френският политик Мари Льо Пен открито призна, че е получила средства от Руската федерация.

Общоизвестен факт е, че режимът на Путин спонсорира някои политически партии и групи от Европейския съюз (ЕС)  с цел дестабилизиране на ЕС и НАТО с цел довеждане на отделните държави в пряка зависимост от Русия, какъвто е случаят с България, където формации като "Атака", ПП "Възраждане", "Воля", АБВ  и други не крият тежката си зависимост от Кремъл.

  Сподели
219