Без правилен футбол - с правилния треньор


Б. Млъчков

Без правилен футбол -  с правилния треньор

Докато тия дни се рових из спортните сайтове, открих една доста интересна анкета, която по недвусмислен начин показва отношението на българския футболен фен към разпасаната команда, наречена национален отбор по футбол. Въпросът, който бе зададен в запитването, беше следният: „Кого искате за селекционер на националния отбор?”

В анкетата фигурираха имената на множество наши и чужди специалисти, варианти „друг” и т.н., но на първо място с вотове почти двойно спрямо втория беше Чък Норис. Ако все пак не сте чували за Чък Норис, колкото и малко вероятно да е това, то той е американски актьор, за когото  се събират различни чудати „факти” – абсурдни героични подвизи или „факти” за самия него. Общо взето – супергерой. Всъщност май точно такъв ни трябва, за да може националният ни отбор да излезе от дупката. Нека да погледнем шеговито на ситуацията, колкото и скръбна и жалостна да е тя, и да си представим какво би станало, ако Чък Норис стане треньор на националите.

С Чък Норис начело е ясно едно – нашите ще мачкат по терена – в прекия смисъл със сигурност, виж за преносния не съм толкова убеден, но кой знае. Важното е, че ще мачкат. В момента българският футболен привърженик иска националите най-после да започнат да бият. С Чък Норис като селекционер няма съмнение, че ще бият. Здраво. Е пак тълкуването е някакъв проблем, но нека не бъдем дребнави.

Ето и какъв ще бъде титулярният състав на бате ви Чък. На вратата – Лилчо Арсов и полеви играчи Веселин Минев, Георги Марков, Йонко Неделчев – Багажника, Станислав Бачев, натурализираният поради очевадната му класа в играта – Юсеф Рабех,  Тодор Янчев, Калоян Караджинов, Дани Кики,  Емил Тодоров – Зелето и Орлин Орлинов. Нашите ще играят атакуващо и ще радват окото, защото няма отбор на света, който да не би го било страх срещу такива състезатели, съответно ще бъде рядкост да се появи в нашата половина. Все пак на първо място би трябвало да е физическото оцеляване, а не победата на футболния терен.

Няма да има мениджъри, които да казват на треньора: „Чък, утре трябва да повикаш в национала – този, този и този”. Защото Чък ще повика Свети Петър. Има контакти човекът. Норис ще върши работата си на спокойствие, а и няма да има такива, които да го псуват по трибуните и да всяват смут. По обясними причини.

Ето така най-после националният ни отбор ще тръгне нагоре.  Без „правилен” футбол, но с „правилния” треньор.

  Сподели
204