Катар ще е готов за Мондиал 2022 две години преди старта на турнира


Н. Гавазов

Катар ще е готов за Мондиал 2022 две години преди старта на турнира

Официалният представител на Организационния комитет за провеждане на Мондиал 2022 Халид Ал Наама разказа за хода на строителството на стадионите, където ще се проведат мачовете от турнира. Напомняме, че срещите в Катар ще се провеждат на осем стадиона в градовете Доха, Лусаил, Ал Уакра, Ал Хор, Ал Раян, Ум Салал и Мадинат аш Шамал.

"Всичко е планирано да се проведе на осем стадиона. Може би още един ще бъде изграден след преговори с ФИФА. Един вече е готов, два ще са построени до края на тази година, три до края на 2019 година и още два до края на 2020 година", заяви Ал Наама.

Както е известно, Световното първенство по футбол през 2022 година ще се проведе в периода 21 ноември - 18 декември. Това решение бе взето през септември 2015 година на заседание на изпълкома на ФИФА в Цюрих, което утвърди международния календар за периода 2018 - 2024 година. Това означава, че срокът за провеждане на турнира е съкратен на 28 дни.

Напомняме, че по-рано стана известно, че Катар се е обърнал към ФИФА с искането да бъде увеличен броят на отборите-участници на Мондиал 2022 от 32 на 48. Именно поради тази причина Конгреса на ФИФА на 13 юни в Москва ще разгледа предложението. Ако ФИФА одобри увеличаването на броя на участниците на Мондиал 2022, тогава мачовете от  турнира ще се увеличат от 64 на 80.

През миналата година Бюро на Съвета на ФИФА  взе решение за увеличаването на участниците на Световните първенства на 48 отбора от Мондиал 2026. Тогава стана известно, че Европейската футболна асоциация (УЕФА) ще получи 16 места на Световното първенство по футбол през 2026-та година. Останалите квоти се разпределят както следва:  9 на Африка, 8 на Азия, по 6 на Северна и Южна Америка и 1 на Океания. Домакинът автоматично се класира и отнема едно място от квотата на своята конфедерация. Останалите две места ще бъдат определени чрез плейофи между шест отбора - по един от всяка континентална конфедерация без Европа.

  Сподели
407